Neuspjeli sastanak makedonskih lidera

Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev traži ostavku premijera Makedonije (EPA)

Sastanak lidera četiri najveće političke partije u Makedoniji, VMRO-DPMNE-a, Socijaldemokratski saveza Makedonije, Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca završen je bez dogovora o višemjesečnoj političkoj krizi koja potresa tu zemlju.

Liderima makedonskih partija Nikoli Gruevskom, Zoranu Zaevu, Ali Ahmetiju i Menduhu Thaciju pridružili su se na sastanku i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije Jess Baily i Aivo Orav.

Po završetku razgovora nijedan od učesnika nije komentirao tok pregovora, već su najavili da će detaljnije reakcije biti objavljene u partijskim saopćenjima, prenosi Tanjug.

Taj susret dogovoren je 19. juna, kada su se političke partije založile da na novom sastanku pokušaju da nađu izlaz iz višemjesečne političke krize koja potresa Makedoniju, a ovih dana je VMRO-DPMNE zaoštrila retoriku.

Međusobne optužbe

Predsjednik partije Gruevski, koji nema namjeru da se povuče sa funkcije premijera, što je uvjet SDSM-a, okrivio je čelnika te stranke Zaeva da minira dogovor i da želi da izbjegne prijevremene izbore.

VMRO-DPMNE je ponudila opoziciji superviziju rada ministarstva za finansije, unutrašnje poslove, rad i poljoprivredu.

Iz SDSM-a ostaju čvrsto pri zahtjevu za ostavkom premijera Gruevskog, jer vjeruju da prijevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da prema sporazumu sa evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom budu održani krajem aprila 2016. godine, je može da organizira vlada koju predvodi čovjek koji je odgovoran za krizu.

Njihov posljednji ustupak je bio da se premijer povuče šest mjeseci prije održavanja prijevremenih izbora.

Kako je javio reporter makedonske TV Telma, u isto vrijeme kada je u Klubu poslanika počeo sastanak lidera, desetak članova pokreta “Besa” je u neposrednoj blizini započelo protest jer, kako su rekli, ne priznaju Ahmetija Thacija za legitimne predstavnike interesa Albanaca u Makedoniji.

Izvor: Agencije