Kako je na Balkanu obilježen Dan pobjede nad fašizmom?

Širom regiona obilježava se Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Na svečanoj akademiji u Zagrebu je hrvatski premijer Zoran Milanović istaknuo važnost anitfašističke borbe za Hrvatsku i njen narod.

 “Mi imamo svoju autentičnu priču. Bolnu priču, koja je u crno zavila mnoge obitelji i moge krajeve, mnoge nerode i mnoge vjere. I Hrvate i Srbe, Židove, proganjane Rome, sve one koji su mislili drugačije, koji su imali krivu vjeru ili  krivu boju očiju… 300 tisuća ljudi je bilo u toj narodnoj vojsci”, kazao je premijer Hrvatske, Zoran Milanović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović nije se pojavila na manifestaciji.

Predstavljanje jela

Na zagrebačkom Trgu Europe je također bilo zanimljivo. Sedamnaest zemalja članica Evropske unije predstavlja svoja jela.

 “Ovo je hrvatski specijalitet, pljukanci sa pršutom i šparogama, specijalitet Istre, radi se uvijek u sezoni divljih šparoga”, kazao je kuhar, Tomislav Špiček.

“Oduševljena sam, zato što je ovo Europa u malom”, rekla je stanovnica Zagreba, Ivanka.

Srušeni most na Neretvi, u Jablanici, simbol je jedne od najvećih bitki na ovim prostorima u periodu Drugog svjetskog rata.

Antifašisti iz BiH ondje su odali svoju počast sudionicima u toj borbi.

 “Pomiješana su osjećanja danas u Jablanici. I sjećanje na tu najherojskiju, najljudskiju, najhumaniju bitku u historiji ratovanja. I sjećanja na kraju Drugog svjetskog rata, kada su oni koji su ga nosili mislili da su pobijedili. I sjećanje na ratove u Jugoslaviji od 1991. do 1999. koji su najveći poraz svega što smo do tada gradili”, istakla je unuka Josipa Broza Tita, Svetlana Broz.

Vijenci u čast antifašista i njihove borbe polagali su se na spomen obilježjima u Beogradu, a otpor fašizmu prikazan je i kroz umjetnost.

 “Posjetioci koji budu došli, oni će moći jednostavno da zamisle, tako da kažemo, virtualno, ta stradanja, patnje i veliki doprinos jugoslovenskih naroda pobjedi nad fašizmom”, rekao je kustos, Dragoljub Kuprešanin.

Slobodno čovječanstvo

U Podgorici je ovaj Dan obilježen polaganjem vijenaca na spomenik Partizana borca.

“Ovo je dan kada su prioncipi slobode, demokratije i ljudskog dostojanstva nadvladali zlo koje je propgirala fašistička filozofija. I danas smo nakon ovoliko godina u prilici da konstatujemo da je demokratija i sloboda nešto što su savremeni principi slobodnog čovječanstva. Danas i mi u Crnoj Gori uživamo privilegije te pobjede”, zaključio je potpredsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković.

Iz ovog, ali i drugih gradova u regiji poruka je uglavnom ista- kažu da  nas ovaj dan treba podsjećati na ružnu prošlost, ali i potaknuti na izgradnju mira i stabilnosti za buduće generacije.

Izvor: Al Jazeera