Vrhovni sud ukinuo presudu Vraniškovskom

Vraniškovski je početkom februara pušten na privremenu slobodu (EPA)

Vrhovni sud Makedonije vratio je Osnovnom sudu u Skoplju na ponovno razmatranje presudu kojom je ohridski arhiepiskop Jovan Vraniškovski, osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog navodnog pranja novca.

Vraniškovski je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere 250.000 eura dok je bio vladika Makedonske pravoslavne crkve.

Kako je saopćeno, Vrhovni sud je odluku o ukidanju presude donio 26. februara i ona je u srijedu dostavljena Osnovnom sudu, prenosi Tanjug.

U odluci Vrhovnog suda se navode uputstva o načinu postupanja u ponovljenom postupku koje će biti otvoreno u ovom predmetu, te se navodi da je sud dužan da ponovno izvede predložene dokaze, da izbaci protivrječnosti, da da jasno i neprotivrječno obrazloženje o izvršenju krivičnog djela pranja novca.

Tek na osnovu pravilno utvrđenog faktičkog stanja Sud treba da donese pravilnu i zakonsku odluku o eventualnom postojanju krivične odgovornosti osuđenih, navodi se u uputstvu.

Privremena sloboda

Vraniškovski je početkom februara pušten na privremenu slobodu, a na zahtjev direktora zatvora Idrizovo s obrazloženjem da je odležao više od polovine kazne, dobrog vladanja i zdravstvenog stanja.

Vraniškovski se od puštanja na privremenu slobodu nalazi na liječenju u Rusiji.

Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prijelazu kod Bitolja, zbog pronevjere 250.000 eura, kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

MPC je 1950-ih godina dobila autonomiju od SPC-a, u čijem je sastavu bila, a 1967. je proglasila autokefalnost. 

Izvor: Agencije