Reis Rexhepi: Policija je stala na stranu pučista

Najveći gubitnici u svemu ovome mogu biti muslimanski vjernici u Makedoniji, smatra ef. Rexhepi (Al Jazeera)

Razgovarao: Jasmin Redžepi

Reis Islamske vjerske zajednice u Makedoniji Sulejman ef. Rexhepi, govori za Al Jazeeru o puču koji se dogodio u sjedištu te vjerske institucije u Skoplju. Za smijenjene zvaničnike kaže da “obojica imaju istu liniju, isti scenarij i istu ekipu autora da pripreme mračne situacije za Albance, muslimane u Makedoniji i islam općenito”.

  • Kako ocjenjujete upad u prostorije Rijaseta i neaktivnost policije? Je li zaista upotrijebljeno vatreno oružje i je li iko od službenika povrijeđen?

– Islamska vjerska zajednica je institucija garantirana Ustavom zemlje i svaki pučistički upad treba se smatrati slično kao da je napadnuta državna institucija. Ovo njima očito odgovara, ali zato protiv ovakvih djela postoje mjere sigurnosti koje poduzima država.

  • Šta je poduzeto u konkretnom slučaju?

– Nažalost, izgleda da je policija postala strana s ovim kriminalnim pučistima koji uzurpiraju Islamsku vjersku zajednicu, tuku radnike i drže ih u založništvu. Povrijeđenima nije dopušteno da izađu, a hitna pomoć je stigla tek nakon 20 sati! Ne čini li se vama ovo kao dobro pripremljeni scenarij pučista i države? Gdje god u svijetu da se ovo dogodilo, unutar pet minuta situacija bi se raščistila, a kriminalci bi završili tamo gdje im je i mjesto. Dva-tri bandita i masa huligana da paralizuju vjerski islamski život u zemlji, ovo se nije dogodilo dosad niti jednoj državi. I ovaj slučaj dovoljno govori o kakvoj državi je riječ. Kada je bio dotaknut interes Makedonske pravoslavne crkve, intervenirali su i uhapsili “svećenika buntovnika”, dok se u našem slučaju udružuju sa “buntovnicima”. Ne znam šta bih više dodao osim da je cijela javnost svjedok da u redovima Islamske vjerske zajednice postoji dosada najjače jedinstvo i da institucije funkcioniraju bez prekida i svi su osudili vandalske postupke ovih pučista.

  • Da li je konflikt između Vas, kao reisa, i tadašnjeg skopskog muftije počeo nakon govora na večeri proslavljanja pobjednika kur'anskih natječaja ili prethodno?

– Za moj govor te noći sam dobio pljesak od svih prisutnih u sali. Bilo je tu i drugih suradnika, bilo je i imama, različitih teologa. Kako se dogodilo da su se samo 2-3 pučista osjetili pogođeni tim govorom? Oni su moj govor iskoristili kao predtekst, jer događaji koji su uslijedili dokazuju da su oni bili uključeni u jedan scenarij već duže vremena i sastavljeni od više elemenata.

  • Zašto se skopsko muftijstvo te večeri našlo u optužbama i za što su uopće optuženi razriješeni funkcioneri skopskog muftijstva?

– Te noći sam govorio o jednoj pojavi koja ne treba naći mjesto među muslimanima. Ne smijemo da se hvalimo i da prisvajamo zasluge. Svaki uspjeh koji ćemo postići trebamo razumjeti kao dobro poslato od Allahove volje. Toliko! Tako nas uči naša vjera i ovakav princip treba da proklamiram svugdje i u svakoj situaciji.

Ne smijemo da se nagradimo jer smo uspjeli da denacionaliziramo neko vakufsko imanje. Na kraju krajeva to je jedan proces, stoljetno potraživanje svih teologa, muslimana u zemlji, da se vrati jedan uzurpirani vakuf. Ovo imamo kao amanet i ne treba da ga koristimo kao instrument da trubimo šta smo to uradili. Ne smijemo, jer ako se počnemo hvaliti, tamo je bilo osoba koje su u povratku vakufskih imanja imale toliko mnogo zasluga i uspjeha da ne postoji nagrada na ovom svijetu koja bi im se mogla dodijeliti. Zato i povratak vakufskog imanja je naš zadatak, naša dužnost, skoro u kategoriji farza. Musliman koji se hvali kako klanja pet puta dnevno sumnja u njegov iman.

Što se tiče razrješenja dvaju funkcionera skopskog muftijstva, to se dogodilo zbog kršenja discipline i prijetnji na štetu organa Islamske vjerske zajednice i općenito same vjerske islamske institucije u zemlji. Oni su meni postavili jedan ultimatum da u roku od 48 sati iskažem javno izvinjenje (jer sam ih, po njima, javno i opsovao, a sve je te noći snimljeno) ili će preuzeti radikalnije mjere. Selu koje se vidi, ne treba ključ! Još jedan dokaz da su oni tada već bili u operativnoj fazi njihovog mračnog scenarija.

  • Kakva je povezanost razriješenog skopskog muftije Ibrahima Shabanija, i razriješenog generalnog sekretara Islamske vjerske zajednice Afrima Tahirija?

– Obojica imaju istu liniju, isti scenarij i istu ekipu autora da pripreme takve mračne situacije za Albance, muslimane ove zemlje, za islam općenito.

  • Razriješeni skopski muftija osporava sastanak i odluke sabora Rijaseta, optužujući za neosnovanost odluka i rušenje pravnog sistema Islamske vjerske zajednice. Kako to komentarišete?

Ovo bih komentarisao preko jednog retoričkog pitanja: Da li su svih ostalih 12 muftija, kao i rukovodioci svih organa i institucija poludjeli kada podižu glas za očuvanje jedinstva u Islamskoj vjerskoj zajednici i, u ovom slučaju, samo bivši skopski muftija da bude najpametniji? Njegov ružni akt se kritizira od strane svih hodža i teologa zemlje. Zatvorio se u njegov “buntovnički krug” i misli da je taj njegov “krug” cijeli svijet.

  • Vaši službenici su i dalje pod opsadom. Ima li načina da se ova kriza institucionalno riješi? Postoji li opasnost političkog iskorištavanja ove krize pod plaštom rješavanja krize?

– Mi imamo Ustav Islamske vjerske zajednice, imamo naše pravilnike i imamo dosta odredbi koje su potpuno u skladu sa zakonima zemlje i sa islamskim principima. Nedisciplina se svugdje kažnjava. Mi smo ih kaznili preblago za njihovu nedisciplinu, a oni su se pobunili. Prema ovim postupcima treba da se sprovedu samo institucionalne mjere, treba sprovoditi sve naše odluke kao i pravni akti odgovarajućih državnih institucija. Nema drugog izlaza. Niko se neće sjesti da postigne kompromis sa napadačima, pučistima, huliganima. Zna se gdje je njihovo mjesto.

Moji saradnici, kao i svi zaposlenici Islamske vjerske zajednice su u njihovim dužnostima obavljajući njihove svakodnevne obaveze. Izbjegavamo provokacije na vrlo civiliziran način i uspješno se nosimo sa napetom situacijom koja se stvara od strane pučista okupljenih u dvoru Islamske vjerske zajednice. Tu stoje praktično opkoljeni, tu su prespavali i ne pristaju izaći dok se ne riješi situacija u korist dobrobiti Islamske vjerske zajednice.

  • Smatrate li da bi vraćanjem starog modela izbora za muftije i za članove Rijaseta bilo od koristi za kompromisno rješavanje puča?

– Nema kompromisa s pučistima, vandalima, rušiocima javnih institucija. Ne pada mi na pamet da se solidarišem sa njihovim kriminalnim postupcima i da ih nagradim nekim eventualnim kompromisom. Ni za Veliki Kijamet neću pristati da budem odgovoran i da uvedemo takvu praksu u Islamsku vjersku zajednicu da postižemo kompromise preko puča. Jer, ako ovo toleriramo sada, onda svi građani Makedonije, u svakom trenutku imat će pravo sa nekih 50 osoba da uzurpiraju Islamsku vjersku zajednicu, da naprave puč i da se samoproglase reisima. To bi bila fatalna praksa. Čuvao nas Allah od takvog scenarija.

  • Postoji li opasnost da neke radikalne strukture iskoriste ovu krizu u svoju korist, a na štetu vjernika?

– Svi na kraju mogu biti na dobitku iz ove situacije, dok bi najveći gubitnici bili sami muslimanski vjernici u zemlji. Svi bi dobili po jednu “ciglu” rušeći Islamsku vjersku zajednicu. Oni bi sretni otišli svojim kućama, ali, da li bi se spasili kazne Allaha Svemogućeg? Molim Boga da se ovi pučisti urazume i da se sami predaju organima reda, jer njihovi postupci treba da završe kod ovih organa, a ne među organima Islamske vjerske zajednice.

 Bivši skopski muftija Vas optužuje za korupciju i nelegalno prisvajanje imovine IVZ-ce. Koji je Vaš odgovor na to pitanje?

– Kako sam prethodno naveo, upravo zbog takvih nedjela prvično su oni optuženi i sankcionisani. Njihovo prikrivanje iza prebacivanja krivnje na nekog drugog ne može ih amnestirati, niti će iko njihove optužbe uzeti za seriozne i mjerodavne.

Izvor: Al Jazeera