Hrvatska izlazi iz recesije nakon šest godina

Nakon više od šest godina, Hrvatska izlazi iz recesije. Službena potvrda stigla je iz Europske komisije (EK) na današnjem predstavljanju proljetne prognoze ekonomije EU.

Hrvatska će ove godine, zajedno s Finskom, zabilježiti simboličan privredni rast od 0,3 posto – najmanje od svih članica Unije, dok najveći rast očekuje Irsku i Maltu od 3,6 posto.

Kipar je jedina zemlja članica EU koja još ostaje u recesiji.

Rast javnog duga

Iako su vijesti o izlasku iz recesije došle kao olakšanje Vladi Hrvatske, EK i dalje zabrinjava rast javnog duga koji ove godine ide iznad 90% BDP-a dok će sljedeće godine – nastaviti rasti.

Prije tri godine, Hrvatska je imala javni dug od 63,7 posto, što znači da će u pet godina, dakle krajem sljedeće godine – dug porasti za čak 30 posto.

Tako će ove godine Hrvatska imati 5,6 posto manje sredstava u budžetu.

Međutim, ako se ostvare predviđanja EK, sljedeće bi godine Hrvatska trebala imati rast BDP-a od 1,2 posto, zahvaljujući očekivanom boljem korištenju europskih fondova.

„Srest ćemo se sa predstavnicima Vlade Hrvatske sa kojima vodimo pozitivni dijalog i nadam se da će mjere koje ćemo im predložiti biti pozitivno prihvaćene. Konkretne prijedloge za Hrvatsku dat ćemo do sredine ovog mjeseca“, kazao je Pierre Moscovici, europski komesar za ekonomiju i finansije.

Smanjenje deficita

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Branko Grčić izjavio kako je EK „prepoznala naše napore Hrvatske na fiskalnoj konsolidaciji“.

„Međutim, jasno je da daljnje smanjenje deficita i zaustavljanje rasta javnog duga moraju biti i ostaju u fokusu Vlade u sljedećem razdoblju. Pretpostavka za to je provedba Nacionalnog programa reformi koji je Vlada već prihvatila i počela provoditi” kaže Grčić.

Europska unija je podigla prognozu ekonomskog rasta 19-člane eurozone, uprkos značajnom sniženju prognoze za Grčku (1,9%).

Komisija smatra da će im u predstojećem razdoblju naruku ići i niže cijene nafte, slab euro, hrabra monetarna politika koju je nedavno pokrenula Europska centralna banka uz stabilnu globalnu ekonomsku prognozu.

Izvor: Al Jazeera i agencije