Grabar-Kitarović: Hrvatskoj trebaju mladi

Grabar-Kitarović: Naša je prva briga osigurati mladima jednake uvjete za školovanje (Anadolija)

Hrvatska danas treba mlade ljude više nego ikada, oni su pokretači napretka i razvoja, garancija opstojnosti nacionalnog identiteta i imena, garancija narodnog života koji je posljednjih godina ugrožen iseljavanjem i padom nataliteta, istakla je sinoć predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Akademskoj donatorskoj večeri u Francuskome paviljonu Studentskog centra u Zagrebu koja je i održana pod njenim pokroviteljstvom.

Akademsku donatorsku večer organizirali su Sveučilište u Zagrebu i Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), a njena je svrha promovirati važnost podrške učeničkom i studentskom standardu u Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović podsjetila je da je u njenom programu posebna pažnja posvećena mladima, istakavši „kako smo od prethodnih naraštaja baštinili bogato nasljeđe u svim područjima života i o toj smo baštini dužni odgovorno skrbiti, to više što je stvarana u često nepovoljnim povijesnim okolnostima“.

Njihov glas se mora čuti

Zato naš zadatak nije samo čuvati tu baštinu već je i razvijati, istakla je.

„Hrvatska se mora osloniti na mlade i glas mladih mora se čuti“, rekla je predsjednica Hrvatske dodavši kako su mladi danas obrazovaniji nego prije, traže izazove i ostvaruju vrhunske rezultate u nauci, inovativnosti, umjetnosti i sportu.

Uvjerena je kako upravo mladi mogu biti najbolji predvodnici novog hrvatskog zajedništva.

„Naša je prva briga osigurati mladima jednake uvjete za školovanje, pripremiti ih za životne izazove i otvoriti im što više prostora za djelovanje u gospodarstvu, politici i društvenom životu“, kazala je Grabar-Kitarović.

Dužnost države i svakog pojedinca je uložiti najveći napor kako bi svakom mladom čovjeku, koji to želi, osigurali pravo na rad i budućnost u domovini, dodala je.

Izvrsnost i solidarnost

Zato, istakla je Grabar-Kitarović, posebno priznanje zaslužuju pojedinci i poslovni subjekti koji svojim nesebičnim radom i donacijama pomažu stipendiranje i zapošljavanje domaćih mladih stručnjaka upravo u Hrvatskoj.

Mladima je predsjednica poručila kako Hrvatska treba njihovu izvrsnost, stvaralačku energiju i ideje, njihovu solidarnost za potrebe drugih, rekavši kako razumije njihovu želju da dobiju priliku da se dokažu.

Izvor: Agencije