SDSM: Gruevski oduzimao status spomenika da mijenja fasade

Opozicija kaže da je premijer odlučivao da se administrativne zgrade grade u baroku i neoklasicističkom stilu (Al Jazeera)

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije 35. put objavio je snimke navodnih telefonskih razgovora vrha vlasti u okviru projekta Istina o Makedoniji.

Razgovori koje vodi premijer Makedonije, Nikola Gruevski sa bivšim ministrom za transport i veze, Milom Janakievskim  i ministricom kulture, Elizabetom Kančeskom Milevskom, odnose se na građevinski projekt ”Skoplje 2014” u koji je Vlada uložila više od pola milijarde eura.

U navodnim razgovorima čuje se da je lično premijer odlučivao da se administrativne zgrade grade u baroku i neoklasicističkom stilu.

‘Radili šta hoće’

U jednom od njih navodno premijer traži od Janakievskog da se nova zgrada Ministarstva vanjskih poslova pusti u upotrebu bez upotrebne dozvole, iako nije upisana u Katastar i ne posjeduje imovinski list.

Predstavnici opozicionog SDSM-a tvrde da je Vlada premijera Nikole Gruevskog, mijenjala i izgled fasada zgrada koje su bile zaštićene zakonom i čija autentičnost je trebalo da bude sačuvana.

“Ministri priznaju premijeru da je velikom broju objekata koji su bili zaštićeni, oduzet status spomenika kulture, kako bi, kako sami kažu, s objektima radili šta hoće: Mijenjaju fasade u baroknom stilu, a zatim im ponovo vraćaju status zaštićenih spomenika kulture. Na ovaj način brišu identitet, kulturu i naše naslijeđe“, rekao je Damjan Mančevski iz SDSM-a.

VMRO: U interesu građana

Ubrzo je došla reakcija i iz vladajućeg VMRO DPMNE-a.

”Pet godina, a posebno posljednjih pet mjeseci, Zoranu Zaevu, trubio si da je projekat ‘Skoplje 2014’ kriminalan, a danas se čak i sa tvojim kreiranim materijalima vidi da nema ni ‘k’ od kriminala. Nasuprot tome, projekat je u interesu svih građana i mi smo ti zahvalni što si svojim kreiranim materijalima to potvrdio.”

Zaev je nezakonito prisluškivane razgovore počeo objavljivati polovinom februara i tvrdi da je u protekle četiri godine Gruevski sa saradnicima prisluškivao više od 20.000 ljudi, među kojima su pripadnici pozicije, opozicije, intelektualci, novinari, ali i vjerski poglavari.

Gruevski tvrdi da su snimci montirani i da Zaev radi u službi stranih interesa.

Izvor: Al Jazeera