Kosovo: Odgođeno glasanje o specijalnom sudu

Skupština Kosova, na prijedlog vladajuće koalicije, odlučila je odgoditi sjednicu na kojoj se u petak trebalo glasati za ustavne amandmane koji podrazumijevaju formiranje specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Za prijedlog odlaganja sjednice glasalo je 78 poslanika, jedan je bio protiv, a dva su bila uzdržana.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci je prijedlog za odlaganje sjednice obrazložio time da poslanici nisu dobili materijal o kome trebaju raspravljati i glasati.

Protivljenja glasanju

Istovremeno je ispred Nacionalnog pozorišta Kosova u Prištini, preko puta zgrade Skupštine Kosova, održan protest u znak protivljenja najavljenom glasanju u Skupštini za formiranje specijalnog suda za ratne zločine.

Na protestu, koji su upriličile organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova, okupilo se nekoliko stotina građana, koji su zatražili da se ni pod kojim uslovima ne glasa za formiranje specijalnog suda.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja iz Prištine da odluka o odlaganju sjednice dolazi dva dana nakon što je sudsko vijeće EULEX-a  osudilo grupu pripadnika bivše OVK na ukupno 59 godina zatvora za zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu.

”Inače, na Specijalnom sudu, koji je zamišljen kao veće unutar kosovskog pravnog sistema, biće angažovane isključivo međunarodne sudije i tužioci, a sedište će mu verovatno biti u Holandiji. Kosovske opozicione stranke su najavile da neće podržati formiranje ovog suda, za šta su potrebne i ustavne promene, a za ustavne promene na Kosovu je neophodna dvotrećinska većina u Skupštini. Vladajuća koalicija ima tu većinu, ali neki od njihovih poslanika su najavili da neće podržati osnivanje ovog suda. U međuvremenu, rastu pritisci međunarodne zajednice na kosovske vlasti da što pre osnuju Specijalni sud – u protivnom to će učiniti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija”, javio je Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Na Kosovu, rastu pritisci međunarodne zajednice na tamošnje vlasti da osnuju specijalni sud koji će se baviti navodima o ratnim zločinima počinjenim na Kosovu tokom i neposredno nakon rata. Posljednji u nizu dolazi danas od Evropske unije, čiji je šef kancelarije u Prištini, Samuel Žbogar, izjavio je da države Unije, ukoliko kosovske vlasti ne formiraju […]

Published On 21 Apr 2015

Skupština Kosova u petak razmatra Nacrt zakona o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK, a kako prenose mediji, moguće je da taj prijedlog ne bude izglasan. Opozicija je žestoko protiv zakona, kojeg smatra nepravednim, a glasanje protiv, najavili su i neki poslanici iz vladajućih partija.   Međunarodna zajednica vrši veliki pritisak na kosovske vlasti […]

Published On 27 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO