Makedonska kriza poraz na putu regije ka EU

Skup je održan dan uoči posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Albaniji (Anadolija)

Balkanski lideri izrazili su danas zabrinutost da bi aktuelna kriza u Makedoniji mogla biti poraz u naporima regije za članstvo u Evropskoj uniji.

Na skupu regionalne organizacije Proces saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u Tirani, albanski predsjednik Bujar Nishani, rekao je da je kriza u Makedoniji pokazala krhku stabilnost u regiji, prenosi AP.

Makedonija se bori sa političkom krizom izazvanom optužbama o prisluškivanju, a kriza je kulminirala ranije ovog mjeseca nakon sukoba policije i oružane grupe u Kumanovu u kojem je smrtno stradalo 18 ljudi.

Stabilnost regije

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev, rekao je da je kriza u Makedoniji pokazala potrebu da regija ponovno potvrdi podršku nezavisnosti i teritorijalnom integritetu zemlje.

“Moramo da sačuvamo stabilnu regiju promovišući integraciju”, dodao je rumunski premijer Viktor Ponta na konferenciji za novinare.

Skup je održan dan uoči posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Albaniji, što je prva takva posjeta jednog premijera Srbije Tirani.

Današnji skup označava kraj jednogodišnjeg predsjedavanja Albanije toj regionalnoj organizaciji, na čijem će čelu, u narednih godinu dana biti Bugarska.

SEECP okuplja 13 članica, među kojima su pet članica EU, dok su pet zemalja kandidati za članstvo.

SEECP pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u regiju stabilnosti, sigurnosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje.

Izvor: Agencije