Vučić: Srbija posvećena članstvu u EU

Otvaranje poglavlja Srbiji značit će realnu sliku stanja srpskog društva, smatra Vučić (Arhiva)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sastanak “Prijatelji Srbije” 18. maja u Briselu biti prilika da Srbija još jednom pokaže koliko je posvećena ispunjenju glavnog cilja, članstva u Evropskoj uniji.

“Otvaranje poglavlja Srbiji značit će realnu sliku stanja srpskog društva”, rekao je Vučić i dodao da su ekonomske reforme i mjere fiskalne konsolidacije doprinijele da pokazatelji ekonomije Srbije budu gotovo u skladu sa standardima jedinstvenog tržišta EU, saopćila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

Vučić je danas razgovarao sa austrijskim i italijanskim ambasadorima u Beogradu, Johannesom Eignerom i  Giuseppeom Manzom, koji su ga obavijestili da su se sve zemlje članice odazvale pozivu za učešće na sastanku “Prijatelji Srbije”.

Podsticanje ubrzanja evropskom putu

Cilj briselskog sastanka koji su inicirale Austrija i Italija, prema riječima ambasadora tih zemalja, jeste da se podstakne ubrzanje evropskog puta Srbije, prije svega otvaranjem pregovaračkih poglavlja, navodi se u saopćenju.

“Sve što Vlada Srbije preduzima kroz sveobuhvatne reforme i njen doprinos stabilnosti i napretku regije u skladu je sa tekovinama Evropske unije”, naglasili su Eigner i Manzo.

Kako je saopćeno iz Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, Vučić je zahvalio Austriji i Italiji na podršci i prilici da Srbija, kao ravnopravni sagovornik, evropskim partnerima još jednom pokaže koliko je posvećena ispunjenju glavnog spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u EU.

Pored Vučića, sastanku “Prijatelja Srbije” 18. maja u Briselu će prisustvovati i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, kao i predstavnici svih zemalja EU.

Izvor: Agencije