Vlada: Porodicama palih policajaca po 70.000 eura

Vlada Makedonije donijela je odluku o dodjeli odštete porodicama poginulih policajaca, kao i povrijeđenim pripadnicima policije te građanima čije su kuće oštećene u okršaju policije i oružane grupe u Kumanovu.

Vlada je odlučila da porodicama poginulih policajaca dodijeli po 70.000 eura.

Porodica najteže povrijeđenog policajca dobit će 40.000 eura,  četiri policajca sa teškim povredama dobit će po 35.000 eura,  19 policajaca 25.000 eura, a 13 policajaca 15.000 eura.

Pripadnicima helikopterske jedinice bit će dodijeljena nagrada po 10.000 eura, a pripadnicima posebne jedinice po 5.000 eura.

Ljekari i drugi zaposleni u bolnicama dobit će nagrade u iznosu jedne mjesečne plate.

Građani Kumanova čije su kuće oštećene bit će obeštećeni 100 posto, dok im je u međuvremenu obezbijeđen smještaj.

Vlada je saopštila da će ekipe izaći na teren u roku od sedam dana i napraviti procjenu štete u naselju u Kumanovu.

Jednomjesečni pritvor

Ranije u ponedjeljak, Osnovni sud u Skoplju odredio je jednomjesečni pritvor za 30 privedenih pripadnika oružane grupe koja se tokom vikenda sukobila s makedonskom policijskom u predgrađu Kumanova.

Osumnjičeni su za više krivičnih djela te im je određen pritvor prema prijedlogu Državnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

Pritvoreno je 18 građana Kosova, dva makedonska državljanina s privremenim boravkom na Kosovu, devet državljana Makedonije i jedna osoba albanskog državljanstva s prebivalištem u Njemačkoj.

Većina njih priznala je da su u Makedoniji ušli ilegalno.

Od 30 privedenih, njih su 23 osumnjičeni da su počinili teroristički zločin ugrožavanja ustavnog poretka i sigurnosti, udruživanje zbog neprijateljske djelatnosti, ilegalne proizvodnje, posjedovanja i trgovine oružjem ili eksplozivnim tvarima.

Preostalih sedam osoba privedeno je zbog osnovane sumnje da su počinili teroristička djela ugrožavanja ustavnog poretka i sigurnosti te udruživanja zbog neprijateljske djelatnosti.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić javlja iz Skoplja kako makedonska policija i vlasti ne odgovaraju na novinarska pitanja kako su pripadnici oružane grupe uspjeli ući u Makedoniju.

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov sastao se s američkim ambasadorom u Makedoniji, šefovima OSCE-a te delegacijom Evropske unije u Skoplju, kao i predstavnikom NATO-a.

Zatražio je da se ubrza euroatlanski put Makedonije kako bi došlo do stabilizacije te države, ali i cijele regije.

Ivanov je kazao kako očekuje da se međunarodna zajednica i zemlje regije uključe u borbu protiv terorizma, jer, kako je kazao, to nije samo unutrašnji problem Makedonije.

Povratak na zgarišta

U kumanovskom naselju Tode Mendol, u kojem su se tokom vikenda sukobile makedonske snage sigurnosti i pripadnici naoružane grupe, stanovnici se vraćaju kućama. Neki su zatekli samo zgarišta.

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javlja da vlasnici 10 potpuno uništenih kuća kažu da su sretni što su živi i što nema civilnih žrtava nakon okršaja policije i oružane grupe.

”U vazduhu se oseća dim, barut, vide se ostaci ljudske krvi. Građani kažu da im stres i traumu niko ne može nadoknaditi. Upoređuju ovaj deo grada sa Vukovarom”, javila je Smilevska.

Kumanovo su napustili pripadnici specijalnih jedinica, a gradu su i dalje prisutni pripadnici policije sa pancirima i naoružani dugim cijevima.

U Makedoniji je na i snazi dvodnevna žalost, a zastave su spuštene na pola koplja.

Užasavajući prizori

Među stanovnicima koji su ušli u naselje bio je Azem Jashari, kojeg je granatiranje probudilo u subotu rano ujutro. U njegovoj kući ostalo je deset članova porodice, među kojima i djeca od dvije do 16 godina.

Tu su živjeli i stariji i bolesni, među kojima najstariji muškarac od 75 godina. U kući su proveli 16 sati, nakon čega ih je policija evakuisala.

Jashari je pokušao stupiti u kontakt s njima, ali su telefonske veze bile prekinute. Nakon što se srušila ploča s prvog sprata, istrčali su na ulicu, odakle ih je, kako priča, “pokupila” policija.

Jahi Jashari ispričao je novinarima kako je u kući bio njegov brat s djecom starom od dvije do 10 godina. Sve vrijeme žestokih sukoba su bili u kući i nekoliko puta su tražili od policije dozvolu da je napuste. Nakon odbijanja policije, samoinicijativno su izašli, a policija ih je prebacila u Skoplje.

Jashari kaže da su naoružani muškarci prelazili iz kuće u kuću, tako da je policija pucala na više kuća. Kaže da ne poznaje ljude koji su tu bili i da nisu iz njihovog naselja.

Svi pričaju kako je pred stanovnicima Kumanova dug proces normalizovanja života, smirivanja tenzija i obnove razrušenih domova.

Lider opozicije Zoran Zaev sa saradnicima iz SDSM-a posjetio je tokom dana naselje u Kumanovu, gdje se odvijao sukob.

”Prvo, da izrazimo saučešće svim građanima koji su doživjeli traume, braniteljima koji su izgubili živote, ali i da javnosti putem medija pokažemo koliko je sve razrušeno. Još jedanput postavljam pitanje kako su te kriminalne grupe došle u našu zemlju i došle tu u srce Kumanova, gdje živi miroljubivo stanovništvo, narod koji se bori za bolji život. Građani kažu da su se policijske snage prema njima odnosile korektno. Materijalna šteta se mora popraviti. Ali znam da doživljene traume i duševnu bol građanima niko ne može nadomjestiti”, rekao je Zaev.

U Skoplju su antivladini demonstranti, koji od prošle sedmice izlaze na ulice glavnog grada Makedonije, tražeći ostavku vlasti, održali mirnu protestnu šetnju tokom koje su željeli položiti cvijeće u čast poginulim policajcima ispred zgrade Vlade. 

Policija ih je spriječila, pa su demonstranti, umjesto toga, položili cvijeće pred policijski kordon.

Iz stranke Demokratska unija za integraciju, albanske članice vladajuće koalicije, saopšeno je da događaji u Kumanovu i Gošincima, ali i drugi sigurnosni incidenti u proteklim mjesecima, nisu u saglasnosti sa strateškim opredjeljenima niti u interesu i opredjeljenju Albanaca u Makedoniji i regionu.

”DUI izražava iskreno saučešće porodicama poginulih u oružanom sukobu u Kumanovu i želimo da povrijeđeni što brže ozdrave”, saopšteno je iz stranke.

”DUI garantuje da će državne institucije pomoći građanima u naselju u Kumanovu da se nadoknadi materijalna šteta.”

Ranjeno 37 policajaca

Makedonska policija objavila je prethodno kako je završila operaciju pokrenutu dan ranije protiv naoružane grupe, u kojoj su u Kumanovu, nedaleko od granice s Kosovom, poginule 22 osobe, prenose agencije.

“Operacija je završena. Neutralizovana je naoružana grupa. Područje je pod kontrolom policije”, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski.

Makedonska vlada potvrdila je kako je osam policajaca i 14 pripadnika oružane grupe ubijeno u sukobima u predgrađu Kumanova, u kojem pretežito žive pripadnici albanske manjine.

Nakon krvavih borbi u subotu, u nedjelju se intenzitet sukoba u Kumanovu smanjio i u poslijepodnevnim satima čula se samo sporadična pucnjava.

“Osam policajaca je ubijeno, a 37 ranjeno”, rekao je glasnogovornik Kotevski, dodajući da nema dojava o civilnim žrtvama.

“S druge strane, 14 tijela u odorama pronađeno je na mjestu sukoba. Napadači su pripadnici terorističke skupine od tridesetak osoba, vjerojatno albanske nacionalnosti, državljana Makedonije, Kosova i Albanije”, dodao je Kotevski.

Ivanov: Upozoravao sam na ovo

Makedonska vlada je proglasila dvodnevnu žalost, a predsjednik Đorge Ivanov sazvao je sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost, na koju je, u nastojanju postizanja nacionalnog jedinstva, pozvao vođe oporbe i važnijih albanskih stranaka u Makedoniji.

“Makedonija neće dozvoliti eskalaciju nasilja nakon terorističkog napada u Kumanovu i skupo će platiti svi koji pokušaju naškoditi državi”, izjavio je predsjednik Ivanov nakon sjednice.

Pozvao je građane na smirenost u “kritičnom momentu za državu”. 

“Znali smo da je teroristička skupina sačinjena od ekstremnih kriminalnih pojedinaca. Nismo ih potcijenili, zbog čega je bila toliko obimna akcija, koju smo, nažalost, platili sa toliko života”, rekao je Ivanov.

Uputio je poziv liderima makedonskih stranaka da razgovaraju o prevazilaženju političke krize.

“U zemlji već dugo nema političkog dijaloga. Krajnje je vrijeme da lideri političkih stranaka počnu dijalog i razgovaraju o prevazilaženju političke krize”, rekao je Ivanov.

Izvor: Al Jazeera i agencije