Thaci: ‘Velika Albanija’ je smišljena u Beogradu

Hashim Thaci: Priština planira tužiti Srbiju za genocid u ratu 1998/1999. godine (EPA)

Ideja “velike Albanije” smišljena je u Srbiji i nema nikakve veze s Albancima, izjavio je u četvrtak kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci, dan pošto su Beograd i Brisel osudili izjavu albanskog premijera Edija Rame da će se Kosovo i Albanija prije ili kasnije ujediniti.

Rama je izjavio u utorak za kosovsku televizijsku stanicu Klan Kosova da je ujedinjenje Albanije i Kosova “neizbježno”, bilo putem članstva u Evropskoj uniji ili van nje.

“Ideju ‘velike Albanije’ nisu smislili Albanci, nego neprijatelji Albanaca”, rekao je Thaci u razgovoru za Hinu.

“Beograd je Ramu krivo interpretirao… Priključenje EU je volja i želja građana i političkog vodstva Kosova i Albanije, svih Albanaca”, dodao je potpredsjednik Vlade Kosova, koji se u srijedu u Zagrebu tokom službene posjete sastao sa hrvatskim državnim vrhom.

Raminu izjavu u Beogradu su osudili kao “huškanje na rat” i “poticanje nestabilnosti u regiji”, a EU je upozorila da su provokativne izjave neprihvatljive i podsjetila zemlje jugoistočne Evrope na obavezu regionalne saradnje i pomirenja.

Kosovo će ostati jedinstveno

Thaci kaže da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom provodi i da se lokalni Srbi integriraju u policiju, sudstvo i pravosuđe Kosova, te poručuje da je “srpski san o otcjepljenju dijela Kosova zauvijek završen”.

“Neće biti autonomije tog dijela Kosova, niti ‘Republike Srpske’, a ni podjele Kosova. Nastojanje Srbije da podijeli Kosovo je bilo jako opasno, jer svaka zemlja regije ima po jednu Mitrovicu poput nas”, istakao je Thaci, misleći na grad koji je simbol etničkih podjela na Kosovu.

Priština ubrzano prikuplja dokaze protiv Srbije, koju Međunarodnom sudu pravde planira tužiti za genocid u ratu 1998/1999, u kojem je ubijeno gotovo 13.000 ljudi, uglavnom Albanaca. Nestalo ih je blizu 4.000, a nasilno je protjerano više od milion osoba.

“To je bilo nasilje srbijanske države nad Albancima, nasilje koje je Beograd smislio i proveo”, istakao je kosovski ministar.

Dodao je, međutim, da će njegova Vlada, uprkos tužbi, ulagati u pomirenje sa Srbima, jer Albanci “neće ostati taoci mržnje i osvete”.

Istraga zločina

Istraga evropske policije na Kosovu pokazala je da je i bivša Oslobodilačka vojska Kosova počinila zločine nad lokalnim Srbima, te učestvovala u trgovini organima, otmicama i silovanjima.

Nekim pripadnicima OVK-a sudilo se na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, počinjene u bivšoj Jugoslaviji, a Vlada Kosova donijela je odluku o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine, koju bi uskoro trebao potvrditi Parlament.

“Kosovo nema namjeru, niti ima šta skrivati. Vodili smo pravedan rat prema međunarodnim standardima”, rekao je Thaci i dodao da Priština ničim neće ugroziti saradnju sa međunarodnim partnerima.

Za veliki val Kosovara koji su u februaru ilegalno emigrirali u EU Thaci kaže da je uobičajena pojava zabilježena u svim zemljama jugoistoka Evrope, samo što se Kosovu to događa prije liberalizacije viznog režima sa EU.

“Tu su pojavu pratile negativne aktivnosti krijumčara ljudima, ali se ona danas drastično smanjila zahvaljujući efikasnoj informativnoj kampanji”, zaključio je Thaci.

Izvor: Agencije