Smajić za AJB: U BiH 16 policijskih agencija

Smajić je kazao da ovo nije prvi put da su postojali određeni problemi u koordinaciji između policijskih agencija (Al Jazeera)

Gost Al Jazeerinog dnevnika, docent na odsjeku Sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić, rekao je da je BiH specifična po uređenju unutrašnjeg sistema sigurnosti.

Smajić je gostovao povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je, u ponedjeljak navečer, ubijen jedan, a ranjena dva policajca.

“U BiH postoji 16 policijskih agencija na tri nivoa, državnom, entitetskom i kantonalnom, a plus imamo jednu jedinstvenu sigurnosnu agenciju koja na osnovu prikupljenih podataka dostavlja izvještaje ostalim agencijama. Prerano je davati bilo kakve komentare ko je ovdje kriv, ali može se zaključiti da ovo nije prvi put da su postojali određeni problemi u koordinaciji između policijskih agencija“, rekao je Smajić.

 Striktne nadležnosti

Zbog toga, kazao je on, BiH mora izgraditi jedan sistem u kojem će sve policijske agencije imati striktne nadležnosti.

“Postoji agencija na državnom nivou koja koordinira državne policijske agencije, ali to nije dovoljno“, zaključio je Smajić.

Predsjednik skupštine općine Zvornik, Mersad Mehmedović i načelnik Zoran Stevanović, zajedno  su pozvali na mir i saradnju sugrađana nakon ovog napada.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima, formiranog nakon napada, uhapsili su u Kalesiji jednu osobu, dok traje ispitivanje druge osobe koja je uhapšena na području Zvornika, saopštila je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Izvor: Al Jazeera