Smajić za AJB: U BiH 16 policijskih agencija

Smajić je kazao da ovo nije prvi put da su postojali određeni problemi u koordinaciji između policijskih agencija (Al Jazeera)

Gost Al Jazeerinog dnevnika, docent na odsjeku Sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić, rekao je da je BiH specifična po uređenju unutrašnjeg sistema sigurnosti.

Smajić je gostovao povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je, u ponedjeljak navečer, ubijen jedan, a ranjena dva policajca.

“U BiH postoji 16 policijskih agencija na tri nivoa, državnom, entitetskom i kantonalnom, a plus imamo jednu jedinstvenu sigurnosnu agenciju koja na osnovu prikupljenih podataka dostavlja izvještaje ostalim agencijama. Prerano je davati bilo kakve komentare ko je ovdje kriv, ali može se zaključiti da ovo nije prvi put da su postojali određeni problemi u koordinaciji između policijskih agencija“, rekao je Smajić.

 Striktne nadležnosti

Zbog toga, kazao je on, BiH mora izgraditi jedan sistem u kojem će sve policijske agencije imati striktne nadležnosti.

“Postoji agencija na državnom nivou koja koordinira državne policijske agencije, ali to nije dovoljno“, zaključio je Smajić.

Predsjednik skupštine općine Zvornik, Mersad Mehmedović i načelnik Zoran Stevanović, zajedno  su pozvali na mir i saradnju sugrađana nakon ovog napada.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima, formiranog nakon napada, uhapsili su u Kalesiji jednu osobu, dok traje ispitivanje druge osobe koja je uhapšena na području Zvornika, saopštila je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Motivi napadača, koji je sinoć u Zvorniku ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca, još nisu poznati.  Prije sedmicu dana, mjerodavne institucije su znale da bi moglo doći do napada negdje na području Bosne i Hercegovine.U ministarstvu sigurnosti kao moguće motive spominju nasilne ideologije i osvetu.Dvije osobe su uhapšene.

Published On 28 Apr 2015

Napad se dogodio sinoć oko 19 sati,  kada je naoružani napadač ušao u stanicu i počeo da puca. Ubijen je jedan policajac, a dvojica su ranjena. Napadač koji je ubijen u razmjeni vatre bio je 24-godišnji Nerdin Ibrić. Naša reporterka, Nataša Krstin, je u Zvorniku razgovarala sa načelnikom općine , Zoranom Stevanovićem.

Published On 28 Apr 2015

Uhapšena je jedna osoba koja se dovodi u vezu sa napadačem na policijsku stanicu u Zvorniku. Napad se dogodio sinoć oko 19 sati, kada je naoružani napadač ušao u stanicu i počeo da puca. Ubijen je jedan policajac, a dvojica su ranjena. Napadač koji je ubijen u razmjeni vatre bio je 24-godišnji Nerdin Ibrić. Naš reporter […]

Published On 28 Apr 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO