JU Djeca Sarajeva: Hrana dolazi iz iste kuhinje

Pretpostavlja se da je uzrok trovanja salmonela (Press služba Kantona Sarajevo)

U nekoliko sarajevskih vrtića, iz kojih se od jučer masovno primaju djeca u bolnicu, boravi 450 djece, a sanitarna inspekcija uzela je uzorke hrane koji se spremaju u centralnoj kuhinji, kazala je direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović. 

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) od jučer je primljeno i pregledano 109 djece, a 33 ih je hospitalizirano, jer su neki roditelji željeli da im se djeca liječe kod kuće.

“Sanitarna inspekcija odmah po prijavi izašla na teren. Analize uzoraka hrane još nisu gotove pa se ne zna da li se radi o trovanju ili je u pitanju neki virus”, rekla je Jovanović-Halilović na press konferenciji. 

Kako je dodala, u 29 vrtića u Kantonu Sarajevo ukupno boravi oko 2.800 djece, a dnevno se spremi oko 2.500 obroka.

“U ponedjeljak djeca su jela rezance sa pavlakom i sirom, a u utorak špinat.  Za sve vrtiće osim onog u Ilijašu ručak se priprema u centralnoj kuhinji u vrtiću ‘Dječji grad’. Sva hrana se odatle transportuje u ostale vrtiće.” 

‘Hrani nije istekao rok’

Inspektori su konstatovali da je sva hrana u roku trajanaja, i sve namirnice pokrivene urednim deklaracijama, rekla je. 

“Uposlenici imaju uredne sanitane knjižice i pod redovnom su kontrolom Zavoda za javno zdravstvo. Savkodnevno se obavljaju mikrobiološke analize i brisevi radnih površina”.

„U pitanju su djeca iz vrtića Mašnica, Skenderija i Lastavica te jedno dijete iz vrtića Leptirić. Jutros imam informaciju da u drugim vrtićima nije zabilježen izostanak djece. Radi se o vrtićima sa područja općina Stari Grad, Centar i Novi Grad“, navela je.

Niko od djece iz sarajevskih vrtića koji su primljeni na Klinku za infektivne bolesti nije životno ugrožen i njihovo stanje je zadovoljavajuće, rekli su zvaničnici KCUS, dok se čeka zvanična potvrda šta je uzrokovalo simptome slične trovanju.

‘Stanje djece zadovoljavajuće’

Kako navode iz KCUS-a, kod mališana je zabilježena povišena temperatura, opća slabost, iscrpljenost, povraćanje i dijareja.

Djecu na Infektivnoj klinici danas su posjetili i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar obrazovanja, nauke i mladih Elvir Kazović te ministrica zdravstva Emira Tanović – Mikulec.

„Nije lijepo vidjeti ovu djecu kako leže u bolničkim posteljama, umjesto da su negdje drugo na ljepšim mjestima. Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi bila potrebna dodatna vrsta terapije ili bilo koja druga vrsta angažmana“, istakao je Konaković.

Šefica klinike Nada Koluder navela je da je „trenutno stanje hospitalizovane djece zadovoljavajuće“.

„Pretpostavljamo, ali još uvijek ne možemo potvrditi, da je uzrok salmonela koju su unijeli konzumirajući pavlaku i jaja sa tjesteninom, jer klinička slika upućuje na bakterijsku alimentarnu infekciju“, objasnila je.

Izvor: Agencije