‘Nježni’ teroristi ili scenario za ‘Oslobodilačku vojsku Gruevskog’

Na sličan način, upadom oružanih grupa, počeo je oružani konflikt 2001. godine (AP)

Piše: Risto Popovski

Napad na policijsku stanicu u selu Gošince, u blizini granice između Makedonije i Kosova, koji se dogodio noćas, izazvao je zabrinutost, sumnje, ali i otvorene optužbe da iza insceniranog incidenta stoji vlada premijera Nikole Gruevskog i njegovog koalicionog partnera Alija Ahmetija.

Prve reakcije su kontradiktorne. Mediji bliski vlastima govore o terorizmu i podgrevaju tenzičnu atmosferu neizvesnosti i zabrinutosti, a za incident direktno optužuju opozicioni Socijaldemokratski savez navodeći da je obelodanjivanjem afere prisluškivanja doprineo destabilizaciji zemlje.

Nezavisni analitičari i mediji i na albanskom i na makedonskom jeziku otvoreno ukazuju da je incident smišljena provokacija vlasti, kako bi se pažnja javnosti skrenula sa aktuelne krize koja je do temelja poljuljala pozicije aktuelne vlade i njen neminovan odlazak sa vlasti.

Građani Makedonije, bez obzira  na nacionalnu pripadnost zabrinuto prate događaje na granici sa Kosovom. Na ovom području na sličan način, upadom oružanih grupa, počeo je oružani konflikt 2001. godine.

Policija tvrdi: teroristički napad

„Makedonija je noćas bila cilj terorističkog napada“, izjavio je portparol makedonske policije Ivo Kotevski, na koneferenciji za novinare, a to je i oficijalan stav vlasti, budući da za sada nema drugih reakcija. Premijer Gruevski je na sastanku u Briselu i nema njegove izjave.

Kotevski je saopštio da je jutros oko 2:30 časova grupa od 40-ak dobro naoružanih lica u maskirnim uniformama upala u policijsku stanicu – karaulu, u selu Gošince u kojoj su bila četiri pripadnika granične policije. Napadači su se predstavili kao pripadnici Oslobodilačke vojske kosova (OVK – UČK), snimali su kamerom ceo događaj i saopštili svoje zahteve.

„Mi smo pripadnici OVK. Prenesite svima da niti (Ali) Ahmeti, niti (Nikola) Gruevski ne mogu da vas spasu. Mi hoćemo svoju državu i nećemo nikakve Ohridske dogovore. Niko više ne sme da dođe ovde“, poručili su.

Poruka i zahtevi nisu baš najjasniji. Ali Ahmeti je predvodio naoružane Albance u sukobu 2001. godine, koji je završen Ohridskim dogovorom. Ahmeti je lider Demokratske unije (DUI) koja je već šest godina koalicioni partner u vladi Gruevskog.

Naoružana grupa se povukla, pošto je iz karaule odnela oružje i opremu. Zarobljeni policajci, koji su upozoreni da najmanje pola sata ne smeju da napuštaju karaulu, kasnije su obavestili nadležne o incidentu. 

Novinarske ekipe koje su posetile Gošince u prvim izveštajima javljaju da je policija blokirala ovo područje. Stanovnici sela tvrde da nisu videli naoružane ljude i da su od novinara  saznali o incidentu u karauli, koja je udaljena od sela.

Policija na Kosovu, sa čije je strane, prema nekim informacijama, došla naoružana grupa, prikuplja informacije o incidentu. Objaviće zvanično saopštenje kasnije, javili su makedonski mediji koji su se Prištini obratili za informacije.

Inscenirani incident

Incident u selu Gošince, gotovo  od prvog trenutka, izazvao je pravi medijski rat između profesionalnih i medija koji su pod kontrolom vlasti. Vladini i provladini mediji insistiraju da su događaji u selu Gošince teroristički akt. Njihovi izveštaji su naglašeno dramatični i podsećaju da je na sličan način i na istom području počeo oružani sukob 2001. godine.

Zajedničko za prve komentare medija pod kontrolom vlasti, kao da imaju isti izvor, jeste da za ovaj incident optužuju lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva. Njegova krivica je što je kroz aferu prisluškivanje, navodno, otkrio neke državne tajne i da sa neimenovanim, stranim neprijateljima radi na destabilizaciji zemlje. Zaev je jedan od osumnjičenih u sudskom procesu „Puč“ koji je, prema mnogim ocenama, montiran.

Glavna i jedina krivica Zaeva, ako je uopšte krivica, je to što je obelodanio megaskandal sa prisluškivanjem. Snimci koji su do sada objavljeni svedoče o kriminalu, korupciji, kršenju zakona u koji su umešani premijer Gruevski i njegovi najbliži saradnici.

Megaafera prisluškivanje ozbiljno je poljuljala pozicije koalicione vlade. Jedan od izlaza iz krize, koja se gotovo svakodnevno produbljuje, je formiranje prelazne vlade koja bi u roku od godinu dana pripremila nove izbore. To podrazumeva odlazak Gruevskog sa vlasti, što on kategorično odbija.

Upravo zbog toga, nezavisni analitičari i profesionalni mediji incident u selu Gošince vide kao scenario vlasti za defokusiranje javnosti. Namera je da se izazivanjem napetosti i zabrinutosti u javnosti skrene pažnja sa afere prisluškivanja i učvrste pozicije vlasti. Ocenjuje se da uslova i osnova za međuetnički sukob nema.

Najodlučniji i najglasniji u ocenama da nema uslova za sukob su upravo albanski analitičari i mediji.

„Građani Makedonije imaju mnogo pametnijeg posla“, izjavio je Imer Selmani koji je svojevremeno kao kandidat za predsednika države imao masovnu podršku i Makedonaca, i Albanaca. Njegovo mišljenje dele i neki veterani Oslobodilačke narodne armije (ONA) koji tvrde da Albancima ne treba konflikt već posao i bolji uslovi za život.

Zabrinuta i EU

Incident u Gošincu je pokušaj da se inscenira međuetnički konflikt kako bi se sakrio prljav novac, ocenjuje dnevni list na albanskom jeziku Lajm i poziva međunarodnu zajednicu da spreči ovaj scenario. List podseća da je u više navrata upozoravao da se na širem području Gošinca priprema grupa naoružanih Albanca koja će izazvati incident.

General policije u penziji Stojančo Angelov, lider partije „Dostoinstvo“ u kojoj su većina članova veterani sukoba iz 2001. godine, u više navrata je javno upozoravao da je vlast platila dva miliona evra grupi kriminalaca kako bi izazvali konflikt u graničnom području sa Kosovom. I danas je podsetio na svoju izjavu, ali i sa potcenjivanjem i podsmehom je govorio o incidentu.

Istog mišljenja je i ekspert za bezbednost Blagoja Markovski. „Kakvi su to teroristi bili u Gošincima koji su se tako nežno i sa pažnjom odnosili prema policajcima“, ironično je pitao Markovski u izjavi za medije.

Najdalje je u ironiji i sarkazmu otišao nedeljnik Fokus koji je na svom saјtu objavio da je odgovornost za incident u Gošincima preuzela „Oslobodilačka vojska Gruevskog“. U izmišljenim vestima objavljen je i grb ove „vojske“, kao i „zvanično“ saopštenje o preuzimanju odgovornosti.

Današnji incident u Gošincima zaokupio je pažnju javnosti u Makedoniji i, bez obzira na ocene da je to prividni scenario vlasti, izazvao je neizvesnost i nedoumice. To svakako doprinosi produbljivanju višemesečne krize u Makedoniji koja, gotovo, svakim danom postaje sve ozbiljnija.

Evropska unija (EU) je danas, u ranije pripremljenim zaključcima koji nisu povezani sa incidentom, izrazila ozbiljnu zabrinutost situacijom u Makedoniji.

Kako će se dalje razvijati događaji teško je reći. Ukoliko prevlada ocena da je današnji incident scenario vlasti, trebalo bi brzo da dođe do raspleta krize. Prevlada li verzija vlasti o terorizmu, razvoj događaja može biti kranjnje neizvestan.

Izvor: Al Jazeera