Blokirani traže ostavku Vlade

Gugo (u sredini):Udruga traži da se ovrhe djelomično naplaćuju, da se računi odblokiraju kako bi "građani mogli stvarati nove vrijednosti i zarađivati (Anadolija)

Udruga Blokirani najavila je mirni prosvjed na Trgu svetog Marka, u četvrtak 23. aprila u 10 sati. Blizu dvjesto najavljenih demonstranata tražit će ostavku Vlade jer, tvrde, u tri godine mandata nije učinila ništa da bi olakšala život socijalno ugroženim i građanima sa blokiranim računima, javio je dopisnik agencije Anadolija. 

Koordinator Udruge Blokirani Ante Gugo izjavio je kako su socijalne mjere koje provodi ova Vlada samo kozmetičke i nemaju nikakav učinak koji bi pomogao blokiranim građanima. Kao primjer je naveo najnoviji potez Vlade i Zakon o oprostu dugova poznatom i kao “novi početak” kojim je Vlada najavila oprost dugova za 65.000 građana.

Prozivanje Ustavnog suda

Gugo je ustvrdio kako je nakon prvog kruga svega 6.000 građana dobilo potvrdu za oprost duga, što je manje od šest posto najavljenog broja te kako se radi o neuspjelom programu. Ovu mjeru Vlade Gugo je nazvao političkim marketingom.

Blokirani će na protestu tražiti očitovanje Ustavnog suda koji nije već deset mjeseci donio odluku nakon tužbe ove udruge o ustavnosti Ovršnog zakona.

“Kad odvjetnik koji je poznat u Hrvatskoj kao ‘kralj ovrha’ Marijan Hanžeković, podnese Ustavnom sudu podnesak za svojih 15 milijuna kuna koje je dao gradonačelniku kao jamčevinu, Ustavni sud to riješi za 15 dana. Zašto je 320 tisuća blokiranih građana Republike Hrvatske manje važno od nečijih 15 milijuna kuna”, kazao je Gugo i nazvao to sramotom za Ustavni sud.

Predsjednica udruge Miriam Kervatin podsjetila je kako je u prosincu 2011. bilo 25.000 blokiranih, koji je porastao uvođenjem zakona o totalnoj blokadi od strane Vlade Jadranke Kosor, na 320.000.

“Ukupni dug građana veći je od ukupnog duga privrede. To je podatak koji je nezabilježen u europskoj i svjetskoj praksi”, kazala je Kervatin i najavila kako će predmet u maju podnijeti Europskom sudu pravde koji bi trebao ocijeniti relevantnost hrvatskog Zakona o ovrhama i njegovu sukladnost sa europskim zakonima.

Ignorirana skupina građana

Vladin Sporazum o oprostu dugova, tvrde Blokirani, nema nikakvu pravnu snagu i on je “ništa”. Kažu kako je ovim Sporazumom ignorirana skupina ljudi koji žive od 800 kuna (105 eura), te tvrde kako nikad nisu ni smjeli biti blokiranih računa.

Udruga traži da se ovrhe djelomično naplaćuju, da se računi odblokiraju kako bi “građani mogli stvarati nove vrijednosti i zarađivati”. 

Oštro kritiziraju ovršni zakon te upozoravaju da je vlast legalizirala kamatarenje.

“Ovrhe su u Hrvatskoj postale ovršna industrija”, poručio je Gugo.

Udrugu Blokirani na prosvjedu sljedeći četvrtak poduprijet će slično misleće udruge poput braniteljskih, a članovi Blokiranih sudjelovat će na velikom prosvjednom “Skupu zajedništva” najavljenom za 2. maja i na najavljenim prosvjedima Udruge Franak.

Među 320.000 blokiranih je oko 70.000 bivših hrvatskih boraca.

Izvor: Agencije