Afera prisluškivanje: Vlast u Ohridu osvajana hapšenjima

Zaev već više od dva mjeseca objavljuje snimke koji, kako tvrdi, ukazuju na korupciju vlasti (AP)

Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez u Ohridu je objavio osamnaest snimaka navodnih telefonskih razgovora funkcionera iz vlasti koji se odnose na nezakonite radnje u ovom gradu.

U razgovorima čija autentičnost nije potvrđena, navodno se čuje kako vlast planira da privede bivšeg gradonačelnika, iz redova opozicione stranke.

Na objavljenim snimcima, čuje se kako ministrica policije govori o planu za krivično gonjenje ovog političara, rekavši da ”kome se mi zakačimo, taj nam ne može pobjeći”.

Aleksandar Petrevski kasnije je priveden i osumnjičen za zloupotrebu funkcije dok je bio gradonačelnik.

”Većina navodnih razgovora koji su danas objavljeni odnose se na navodne zloupotrebe, ucene, zastrašivanje građana od strane vlasti za vreme lokalnih izbora prije dve godine”, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Zloupotreba državnih institucija

Tomislav Tuntev iz SDSM-a je kazao da su za vrijeme lokalnih izbora sve državne institucije bile zloupotrijebljene za partijske interese vladajućeg VMRO-DPMNE-a.

”Policija je, suprotno zakonima, bila u funkciji da se po svaku cijenu osvoji Ohrid. Čak su bile angažovane i parapolicijske strukture, ili, kao što ih ministrica policije u razgovorima naziva – ‘barabe’.”

Na lokalnim izborima u Ohridu, pobijedio je kandidat vladajuće partije VMRO-DPMNE, a prije toga lokalna vlast u gradu je bila iz redova SDSM-a. Zato je vladajućoj partiji bilo veoma važno da pobijede i u ovom gradu.

Iz VMRO-DPMNE-a je saopšteno da SDSM ”pokušava kreiranim i manipulativnim materijalima da opravda kriminalno vladanje njihovog bivšeg gradonačelnika i rukovodstvo ove partije u Ohridu”.

”Građani pamte da su baš SDSM i Petrevski Ohridom vladali kriminalno, mitom i pritiscima na građane”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je SDSM ostavio opštinu u dugovima od više od 50 miliona eura, pretvorivši je u najzaduženiju opštinu u ovom dijelu Evrope.

U okviru projekta koji su nazvali “Istina o Makedoniji“, opozicija u toj zemlji već više od dva mjeseca objavljuje navodne telefonske razgovore vrha vlasti, kojima se, kako tvrde, dokazuje da vladajuća stranka zemlju vodi na koruptivan i kriminalan način.

S druge strane, vladajući VMRO-DPMNE tvrdi da su snimci montirani i da vođa SDSM-a, Zoran Zaev, radi za strane interese koji su suprotni interesu građana.

Izvor: Al Jazeera