SDSM: Partijska kontrola za dobijanje posla u Makedoniji

Navodno su svi kandidati za radna mjesta morali su prvo da prođu partijsku kontrolu (AP)

Opoziciona makedonska stranka  Socijaldemokratski savez Makedonije, po dvadeseti put je objavila snimke navodnih telefonskih razgovora vrha vlasti.

U razgovorima se čuje kako premijer Nikola Gruevski i drugi funkcioneri iz vlasti dogovaraju partijska zaposlenja u javnoj i državnoj administraciji.

Navodno, svi kandidati za radna mjesta morali su prvo da prođu partijsku kontrolu, a zatim dobiju šansu za radno mjesto.

Otkazi u policiji

Na tim snimcima, navodno se dogovara da u policiji dobiju otkaz svi zaposleni koji su bliski opoziciji.

“Ne postoji sistem u državi – sve je partija. Premijer i još nekoliko saradnika oko njega srušili su sve! Partijskim kadrovima, koji su se zapošljavali pod kontrolom i sa odobrenjem Nikole Gruevskog preplavili su policiju, sudstvo, zdravstvo i obrazovanje, dok su profesionalci i ljudi koji se ne slažu sa vlastima – izbačeni na ulicu”, kazao je predsjednik Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

Iz vladajućeg VMRO-DPMNE-a su poručili da Zoran Zaev nastavlja raditi za strane centre i interese koji se protive interesu građana.

Navode da Zaev objavljuje montirane materijale ”koji sami po sebi ne dokazuju ništa čak i uz očajne pokušaje Zaeva da im da neki navodni narativ, da ih prepričava i objašnjava, kako bi mogao manipulirati, zloupotrebljavati i prikazivati ih u određenom netačnom kontekstu, koji samo njemu odgovara”.

U okviru projekta koji su nazvali “Istina o Makedoniji”, opozicija u toj zemlji već više od dva mjeseca objavljuje navodne telefonske razgovore vrha vlasti, kojima se, kako tvrde, dokazuje da vladajuća stranka zemlju vodi na koruptivan i kriminalan način.

Izvor: Al Jazeera