Granični prijelazi u BiH ispod standarda

Od 55 međunarodnih graničnih prijelaza u BiH više od pola nije u skladu sa evropskim standardima.

Prijelaz između dvije Kostajnice, Hrvatske i BiH, nalazi se na teritoriji Hrvatske, jer na bosanskohercegovačkoj strani za smještaj Granične policije nema mjesta.

Ovaj prijelaz koristi uglavnom lokalno stanovništvo.

Mnogo je pješaka i biciklista, jer dva grada razdvaja samo most dužine nekoliko desetina metara.

Prostor problem

“Dođem tu cigarete kupiti i neke sitnice”, rekao je Milan Karagić iz Hrvatske Dubice.

“Imam tu neke svoje poznanike, prijatelje”, kazala je Milena Trkulja iz Hrvatske Kostajnice.

“Niže su cijene nekih proizvoda. Onda, lijepo je kavu popit. Isto je jeftinija kava”, objasnila je Azra Nasagić iz Hrvatske Kostajnice.

“Nekako je i garderoba mi tu, pošto nema tamo u Hrvatskoj, nema trgovine tekstila”, istakla je Dragica Sušić iz Hrvatske Kostajnice.

Na mostu, koji pripada Hrvatskoj, smješteni su i hrvatski i bosanskohercegovački granični policajci.

Nema dovoljno prostora za posebne prijelaze na dvije obale. Vodu i struju osigurala je BiH.

U jedinici Granične policije BiH, koja je nadležna za Kostajnicu, kažu da imaju dobru saradnju sa hrvatskim kolegama. Ipak, priznaju da vikendom i praznicima bude gužve.

“Ovaj GP je prilično dobro opremljen. Međutim, u perspektivi očekujemo da će se ovaj GP opremiti još nekim dodatnim instrumentima, koji će nam olakšati graničnu kontrolu”, kazao je Refik Šabotić iz jedinice Granične policije Dobrljin.

Na ovom graničnom prijelazu nema teretnog saobraćaja. Ipak, zadovoljava minimum evropskih standarda kad je riječ o prijelazu putnika.

To nije slučaj sa svim graničnim prijelazima u BiH, kažu u Graničnoj policiji. Više od 50 posto prijelaza nije u skladu sa evropskim standardima. Mnogi nemaju ni osnovne uvjete, vodu, struju ili osvjetljenje.

Saobraćajne trake

Međutim, problem koji nije lako riješiti je nedovoljan broj saobraćajnih traka.

„Mi nekada, zaista, kada je loša situacija, kada su ogromne gužve, koristimo metodu popuštanja graničnih provjera u saradnji sa MUP-om Hrvatske, ali to nije popularna metoda i primjenjuje se, zaista, onda kada mora”, zaključila je Sanela Dujović iz Granične policije BiH.

Iz Granične policije napominju kako bi svi međunarodni prijelazi trebali biti potpuno opremljeni do 2012. godine.

Vijeće ministara BiH je u januaru usvojilo odluku za nabavku opreme i gradnju ili rekonstrukciju objekata carine i graničnih prijelaza u BiH. Vrijednost projekta je blizu 60 miliona eura do 2017. Polovina sredstava je već osigurana.

Izvor: Al Jazeera