BiH: Optužnice za pripremu odlaska na strana ratišta

Tužilaštvo BiH će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 100-ak svjedoka i stručnih vještaka (Al Jazeera)

Tužilac iz odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za organiziranje odlaska na strana ratišta u Siriji i Iraku, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Husein Erdić (1981) iz Bužima, Midhat Trako (1948) iz Viteza, Nevad Hušidić (1988) iz Velike Kladuše i Merim Keserović (1996) iz Bihaća.

Optužene terete da su počinili krivično djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

“Prvooptuženi Erdić se tereti da je s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, koja djeluje van teritorije BiH, početkom mjeseca februara 2015. godine organizirao, rukovodio i dogovorio sa njemu poznatim osobama sa područja R. Turske da sa područja Bosne i Hercegovine organizira odlazak optuženih Husidića i Keserovića, s ciljem njihovog pridruživanja terorističkoj organizaciji tzv. ISIL na području Sirije i Iraka, a koja je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 13.05.2013. godine proglašena terorističkom organizacijom”, navodi se u optužnici.

Uhapšeni na odlasku

Erdić se tereti da je dao instrukcije i upute Hušidiću i Keseroviću da se jave Traki, koji im je, kako se navodi u optužnici, trebao osigurati sredstva za transport u Siriju i Irak.

Dodaje se kako su nakon toga Hušidić i Keserović od Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za dan 17.02.2015, a on im je dao upute o internetskim kontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije.

Osumnjičeni su uhapšeni prilikom pokušaja odlaska optuženih Hušidića i Keserovića u Tursku.

Optuženima prijeti zatvorska kazna od jedne do 20 godina.

“Optužnica pokazuje opredijeljenost Tužilaštva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, kao i sprečavanja odlazaka državljana BiH na strana ratišta. U okviru istrage ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama i agencijama iz drugih država u borbi protiv terorizma”, naveo je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije