Nekoliko povrijeđenih u orkanskoj buri na Jadranu

Nevremenom su pogođeni Split, Zadar i Rijeka, kao i svi ostali manji priobalni gradovi i mjesta (Dino Stanin / Pixsell)

Sniježne padaline na Balkanu stvaraju probleme u prometu i snabdijevanju električnom energijom.

Zbog orkanske bure u Hrvatskoj nekoliko osoba je ozlijeđeno, a nadležne službe interveniraju zbog slomljenih stabala, otrgnutih dijelova fasada i krovova, te odguranih spremnika za otpad na prometnice i u more. Udari vjetra koji su zahvatili Dalmaciju otpuhuju plovila na more te lome drvene dalekovodne stupove.

Najkritičnije je u Rijeci, Zadru i Splitu, gdje je vjetar oborio i teretno vozilo. Na više prometnica, posebice u Dalmatinskoj zagori, jaki vjetar nanosi odrone na ceste.

Kod splitske obale nasukala su se dva teretna broda te još jedan u moru kod Slatina na Čiovu, potvrdio je za Hinu lučki kapetan Davor Vidan.

Zbog jakog vjetra otoci su odsječeni od Hrvatske. Trajektni promet je obustavljen, a najgore je pod Velebitom i u Makarskom primorju. Ozlijeđen je i vozač kojemu je bura prevrnula kamion na brzoj cesti Solin-Klis.

U splitskom centru 112, u kojem je stalno pet operatera, rekli su kako su od jutros primili više od 1.000 poziva građana o srušenim stablima, strujnim stupovima, polomljenim granama i prometnoj signalizaciji. 

Zbog vjetra u više mjesta došlo je do prekida električne energije. U unutrašnjosti zemlje vrijeme je stabilnije, bez vjetra, ali nepogode je prouzrokovala ciklona koju se meteorolozi nazvali Rea.

Crveni meteolarm izdan je za cijelo hrvatsko priobalje zbog vjetra i kiše, te za Liku i Gorski Kotar zbog snijega.

Problemi u prometu

U BiH, snijeg otežava saobraćaj, a neki putni pravci potpuno su zatvoreni. Zabilježen je i niz kvarova na distributivnoj mreži u toj zemlji, te je bez električne energije trenutno 750 potrošača. 

Zbog snijega koji intezivno pada, otežan je promet u većem dijelu zemlje.

Pokrenuta klizišta na tuzlanskom području

Na području Tuzlanskog kantona u protekla 24 sata došlo je do aktiviranja klizišta na 12 lokacija, potvrđeno je iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite u Tuzli.

Radio Sarajevo prenosi kako su na području općine Gračanica aktivirana dva klizišta, na području općine Gradačac došlo je do aktiviranja sedam klizišta, a na području općine Srebrenik tri nova klizišta.

Ugroženi su stambeni objekti i cestovna infrastruktura.

Na cesti Sarajevo – Konjic i Livno – Šujica potpuno je obustavljen promet, dok se i dalje upozorava na dionice u višim planinskim predjelima, gdje je za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

Dodatne poteškoće vozačima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Vozačima se preporučuje da, bez obzira na vremenske i prometne uvjete, voze maksimalno oprezno te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Snijega na Bjelašnici preko 2,5 metra

U Sarajevu od srijede navečer pada snijeg, čija visina je na planini Bjelašnici u četvrtak ujutro dostigla 2,58 metara. Najviše kiše do sada je, prema mjerenjima, bilo u Trebinju, do 35 litara po metru kvadratnom.

Snijega ima i na području Bihaća i centralne Bosne.

Prvi dan vikenda će, prema prognozama, proteći također sa slabijim padalinama u centralnim dijelovima Bosne.

“Od nedjelje do petka i tokom naredne sedmice uglavnom će biti suho i stabillno vrijeme, s tim što će jutra biti svježija, s mrazom i maglom. Očekujemo i više sunčanog vremena”, najavili su iz FHMZ-a.

U Sarajevu iskočio tramvaj

Tramvajski promet u Sarajevu bio je obustavljen u prijepodnevnim satima zbog iskakanja iz šina tramvaja u naselju Skenderija, prenijeli su sarajevski mediji.

Ozlijeđenih putnika nije bilo.

U poduzeću GRAS pretpostavljaju da je tramvaj iskočio zbog problema na skretnici prouzročenih obilnim snijegom.

Zbog problema s tramvajem, stvorila se i velika gužva u centru grada, a nije prometovala ni trolejbuska linija prema Pionirskoj dolini.

Policija je preusmjeravala promet alternativnim smjerovima.

Tramvajski promet je ponovno uspostavljen iza podneva.

Strah od poplava u Srbiji

Jak snijeg u četvrtak ujutro pada u Sjenici, na jugu Srbije, a snijeg umjerenog intenziteta pada i na Crnom vrhu, Zlatiboru, Kopaoniku i u Kuršumliji, dok u mnogim mjestima pada kiša.

Štab za vanredne sitaucije Paraćina, upozoren na obilne kiše u četvrtak i petak te mogućnost izlijevanja rijeka Crnice i Grže, koje su prošle godine izavale katastrofalne poplave, naložio je pripravnost poduzeća, mehanizacije i ljudstva te odredio mjesta evakuacije stanovništva.

Republički hidrometereološki zavod Srbije upozorava da se u većini mjesta u Srbiji očekuje od 20 do 30 litara kiše, a ponegdje i više od 60 litara po metru kvadratnom u toku 24 sata.

Snijeg koji od srijede uvečer pada u Zlatiborskom okrugu izazvao je kvarove na dalekovodima zbog čega je 2.600 potrošača od jutros bez struje, izjavio je Dušan Šunjevarić iz užičke elektrodistribucije za Radio Slobodna Europa.

U općini Čajetina bez struje je 1.600 domaćinstava, dok su ostali na području Prijepolja, Nove Varoši i općine Bajina Bašta.

Istovremeno, u općini Koceljeva u centralnoj Srbiji proglašena je izvanredna situacija zbog izlijevanja rijeke Tamnave koja je poplavila 450 hektara oranica i ugrozila desetine domaćinstava i poslovnih objekata.

“Procenjujemo da će, ako padavine nastave ovim intenzitetom tokom noći i sutrašnjeg dana, Koceljeva biti ugroženo”, potvrdio je Radovan Ranisavljević, član Kriznog štaba.

Crveni meteoalarm u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je od jutros na snazi crveni meteoalarm zbog obilne kiše koja pada u centralnim i južnim predjelima, dok na sjeveru države pada snijeg.

Zbog snijega je zabranjen promet za šlepere i kamione s prikolicom na pravcima Podgorica – Bijelo Polje, Nikšić – Ilijino Brdo (prema Trebinju) i Nikšić – Plužine (prema Foči).

Zabrana prometovanja kamionima važi i na putnom pravcu Nikšić – Šavnik, potvrđeno je iz Auto-moto saveza Crne Gore.

Hidrometeorološki zavod Crne Gore potvrdio je da je na Žabljaku snijeg napadao oko jednog metra, dok je u Kolašinu izmjereno 19, Šavniku 12, Andrijevici i Pljevljima po sedam centimetara snijega.

I u Makedoniji su, zbog obilnih padalina na zapadu zemlje, zabranili promet za teška teretna vozila preko planinskog prijevoja Straža, na cesti koja od Skoplja vodi ka Ohridu.

Zabranjen je promet i na dionici Krak – Mavrovo – Debar, u zapadnoj Makedoniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Zbog snijega koji pada, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u regiji.

Published On 10 Feb 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO