BiH korak dalje od crne liste Moneyvala

Amandmani na Krivični zakon imaju cilj sprečavanje terorističkih aktivnosti (Al Jazeera)
Amandmani na Krivični zakon imaju cilj sprečavanje terorističkih aktivnosti (Al Jazeera)

U Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnoj proceduri, u drugom pokušaju, usvojen je izmijenjeni državni Krivični zakon, koji mora proći i Predstavnički dom.

To je uvjet da Bosna i Hercegovina ne dođe na takozvanu crnu listu Moneyvala, odbora eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Amandmani na Krivični zakon imaju cilj sprečavanje terorističkih aktivnosti.

Pojedini poslanici hitnu izmjenu zakona smatraju vatrogasnom mjerom, čime država želi da izbjegne moguće sankcije Moneyvala, jer vjeruju da mora da se uradi niz stvari u bh. krivičnom zakonodavstvu.

Osporili delegati iz srpskog naroda

Do početka juna prošle godine, što je inače bio produženi rok jer je prvobitno bio april, Moneyval je tražio od vlasti BiH da usvoje zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kako ova država ne bi bila automatski prebačena na „sivu listu“ kada je riječ o finansijskim transakcijama iz inostranstva.

No, do juna je usvojen samo Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali ne i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koje su na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH tada osporili delegati iz srpskog naroda, tvrdeći kako se radi o prijenosu nadležnosti sa entiteta na državu, što je Ministarstvo pravde BiH negiralo.

Zbog toga je Radna grupa za finansijsko djelovanje (FATF) ljetos tražila od Moneyvala da BiH uputi u proces, odnosno na tzv. „crnu listu“.

Izvor: Agencije


Povezane

Poslanici iz RS-a u Domu naroda BiH nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara da se izmjene i dopune krivičnog zakona BiH razmatraju u skraćenoj proceduri.

06 Jun 2014

Odbor eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) izdao je 1. juna saopćenje, u kojem se zemlje članice Moneyvala, ali i druge, pozivaju da obrate posebnu pažnju i provedu dodatne procedure tokom finansijskih transakcija sa osobama i institucijama iz Bosne i Hercegovine. Takva odluka Moneyvala je došla nakon […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO