Subašić: Bill Clinton dolazi u Srebrenicu

Jedanaestog jula bit će ukopani posmrtni ostaci žrtva pronađeni u masovnim grobnicama i do sada identificirani (EPA)

Na ovogodišnjem središnjem obilježavanju dvadesete obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice očekuje se do 50.000 ljudi, a tamo će ponovno stići i bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je 2003. godine i otvorio Memorijalni centar podignut u znak sjećanja na više od 8.000 ubijenih u najvećem masakru u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

“Danas smo dobili potvrdu da će doći”, kazala je Hini u srijedu Munira Subašić, predsjednica udruge “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Potvrdila je kako su u Srebrenicu pozvali i sadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu, no iz Bijele kuće za sada nisu dobili nikakav odgovor.

Dolaze Pahor, Vujanović, Erdogan…

“On je, ipak, dobitnik Nobelove nagrade za mir i mislimo da mu je mjesto u Srebrenici 11. jula”, kazala je Subašić.

Pozivnice za središnju srpanjsku komemoraciju u Potočarima poslane su na brojne adrese, a odgovori se očekuju do kraja travnja.

Do sada su dolazak potvrdili slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je prihvatio i pokroviteljstvo nad obilježavanjem 20. obljetnice genocida, stići će i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan.

Kao i svake godine 11. srpnja bit će ukopani posmrtni ostaci žrtva pronađeni u masovnim grobnicama i do sada identificirani.

Kako navodi Subašić, do sada su za ukop pripremljeni posmrtni ostaci 48 žrtava, no u mrtvačnicama diljem Bosne i Hercegovine nalazi se još gotovo tisuću nekompletnih tijela, za čiji je ukop potrebna suglasnost članova obitelji.

Majke Srebrenice pred Parlamentom Velike Britanije

“Majke Srebrenice” idućih mjeseci će imati priliku u Bosni i Hercegovini i inozemstvu ponovo svjedočiti o patnjama kroz koje su prošle, kao i o istini o tome što se zbilo prije dva desetljeća u istočnoj Bosni.

Tako ih je u Veliku Britaniju pozvala kraljica Elizabetha, a 6. srpnja govorit će pred Parlamentom te države.

U svibnju će, pak, u Sarajevu organizirati konferenciju pod nazivom “Ženski sud” i na njoj će o ratnim stradanjima govoriti supruge i majke koje su u ratovima izgubile članove obitelji.

Priliku da još jednom ispričaju svoju priču tada će imati i majke iz Vukovara.

Za lipanj je, također u Sarajevu, najavljena velika konferencija o radu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nakon 20 godina, uz sudjelovanje istražitelja, tužitelja i sudaca.

Izvor: Agencije