Vlade Kosova i Albanije potpisale 11 sporazuma

Albanski premijer (desno) je kazao da je 'sramota' da građani Kosova još nisu dobili pravo na slobodu kretanja (Anadolija)

Drugi Zajednički sastanak vlada Albanije i Kosova održan je u ponedjeljak u Tirani, a predsjedavali su mu premijeri Edi Rama i Isa Mustafa.

Predstavnici dvije zemlje potpisali su pet sporazuma u oblasti kulture, ekonomije, carina i turizma, četiri memoranduma o razumijevanju i dva protokola, izvještava agencija Anadolija.

Ministar ekonomije Albanije Arben Ahmetaj i ministrica trgovine i industrije Kosova Hykmete Bajrami potpisali su sporazum o olakšicama u trgovini, a ministri unutarnjih poslova, Skender Hyseni i Samir Tahiri, memorandum o saradnji o zajedničkoj kontroli granica, prenosi Tanjug prištinske medije.

Ministri finansija, Shkelqim Cani i Avdullah Hoti, potpisali su sporazum o jačanju saradnje u području finansija, a ministri poljoprivrede, Edmond Panariti i Memli Krasniqi, o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministar obrazovanja Kosova Arsim Bajrami i resorna ministrica Albanije Lindita Nikolla potpisali su povelju u području obrazovanja i naučnog istraživanja, kao i o zajedničkom djelovanju u preduniverzitetskom obrazovanju.

Ministar dijaspore Kosova Valon Murati i ministrica Nikolla potpisali su sporazum o zajedničkom organiziranju predavanja albanskog jezika dijaspori.

Podrška razvoju

Premijer Rama je na konferenciji za medije izjavio da će obje zemlje imati koristi od zajedničkog sastanka vlada.

Izjavio je da su sporazumi koje su potpisali u ponedjeljak vrlo značajni za razvoj obje zemlje i dodao da će biti moguće ujedinjenje Kosova i Albanije u okviru integracija u Evropsku uniju.

Rama je kritizirao stav EU-a prema Kosovu, dodajući da je “sramota” da građani Kosova još nisu dobili pravo na slobodu kretanja.

Premijer Mustafa je izjavio da su svi potpisani sporazumi između dvije zemlje važni koraci poduzeti za dobrobit građana obje zemlje.

Zajedničkom sastanku vlada Albanije i Kosova nisu prisustvovali ministar za lokalnu samoupravu Kosova Ljubomir Marić i zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović, predstavnici kosovskih Srba.

Prvi zajednički sastanak vlada Albanije i Kosova održan je u januaru 2014. godine u Prizrenu, Kosovo.

Izvor: Agencije