Makedonija: Optužbe vlasti zbog pritiska na pravosuđe

Makedonska oporba optužila je vladajuće za narušavanje osnovnih ljudskih prava, pravnog i ustavnog poretka Makedonije.

Na konferenciji za novinare u četvrtak Socijaldemokratski savez (SDSM) objavljuje novu seriju telefonskih razgovora, koji navodno pokazuju kako visoki dužnosnici VMRO-DPMNE-a i ministri u Vladi dogovaraju sudske odluke, pritiske na pravosuđe i izbor sudaca i tužitelja.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, šef SDSM-a Zoran Zaev izašao je u javnost s tvrdnjama da tri izvršna dužnosnika diktiraju sudski i tužiteljski sustav u zemlji.

Zaev: Sudije i tužioci pijuni vlasti

Optužio je premijera Nikolu Gruevskog, ministricu policije Gordanu Jankulovsku i šefa tajne policije Sašu Mijalkova da oni ustvari odlučuju i odabiru suce i tužitelje kao neke, kako se izrazio, pijune na šahovskoj tabli i zatim ih razmještaju tražeći od njih određene usluge.

Pritom je spomenuo i dvoje dužnosnika vladajuće albanske stranke DUI – to je vicepremijer za okvirni ugovor Musa Xhaferi i ministar pravde u jednom periodu Blerim Bexheti.

U dijelu navodnih telefonskih razgovora se čuje kako osobe iz sudstva i tužiteljstva, umjesto da oni diktiraju pravila igre u svome resoru, od dužnosnika iz izvršne vlasti traže upute kako da funkcionira sustav koji vode.

Namještanje poslova 

Također, navodno se čuje kako se javni državni tužitelj javlja ministrici policije i traži od nje da ona urgira da sin prvog čovjeka Apelacionog suda u Skoplju bude imenovan na poziciju tužitelja na nekom od nižih tužiteljstava u zemlji.

Pažnju su privukla i dva navodna telefonska razgovora šefa tajne policije. U jednom on razgovara sa svojom prijateljicom i kaže kako je završio posao za nju te da će ona ubuduće raditi kao sutkinja.

No, Mijalkov je našao rješenje i za ambicije svoje osobne tajnice, kako se navodno čuje u jednom razgovoru, i tako nju informira da je i ona isto tako dobila sudsko mjesto u jednom od sudova u zemlji, izvještava reporterka Al Jazeere.

Makedonska oporba već neko vrijeme objavljuje slične razgovore u okviru akcije “Istina za Makedoniju”, kojom optužuju vlasti za nezakonite radnje.

VMRO-DPMNE je izdao priopćenje u kojem se navodi:

”Zoran Zaev sve očiglednije pokazuje da se nalazi u političkom haosu, pod pritiskom velikih najava i udaranja u grudi, sa jedne strane, te nerealizovanih obećanja i efekata saopćenih pred njegovim članstvom, sa druge.

Dodatno, Zoran Zaev je opterećen istražnim postupcima koji se vode protiv njega za kriminalno i nezakonito ponašanje, pa nastavlja da radi za tuđe interese.

Nada se da će ga iz ove kaše u koju je sam ušao protivzakonitim dejstvima neko drugi spašavati. Osim toga, misli da je to što je sam u kaši opravdanje za uvlačenje svih drugih, svoje cijele partije, pa i cijele države.”

SDSM je u srijedu objavio devetnaest novih telefonskih razgovora, navodno između premijera Nikole Gruevskog i više ministara, a koji se odnose na izborne neregularnosti u općini Strumica u vrijeme parlamentarnih izbora 2011. i lokalnih 2013.

Zaev: Nastavljamo s otkrivanjem istine

Snimke navodnih razgovora SDSM je objavio u više navrata, tako i prije tjedan dana u kojima razgovori, navodno, pokazuju da ministri vladajućeg VMRO-DPMNE-a dogovaraju izdavanje osobnih iskaznica fiktivnim biračima te krađu izbornih listića i izbornih spiskova, kako bi se vidjelo tko nije glasovao u prvom krugu izbora, a da bi se na te osobe izvršio pritisak da glasuju u drugom krugu.

U intervjuu za Al Jazeeru, Zaev je najavio da će nastaviti objavljivati istinu o Makedoniji.

Najavljuje i da će oporba, ako ikad osvoji vlast, graditi Makedoniju jednakih građana. Cilj je, rekao je, izgradnja demokracije i osvajanje slobode.

Iz VMRO-DPMNE-a odbacuju optužbe. Priopćili su u srijedu da SDSM na svojim konferencijama za medije objavljuje montirane telefonske razgovore u pokušaju da dođe na vlast.

Izvor: Al Jazeera