Dodik vrijeđao novinarku Oslobođenja

Dodik je kažu, vulgarno i rasistički govorio o novinarkinom izgledu, nacionalnoj pripadnosti i listu za koji radi (Fena)

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i SNSD-u, zbog, kako navode, širenja govora mržnje i šovinizam prema novinarki lista Oslobođenje Gordani Katani.

Dodik je tokom konferencije za štampu iznio niz optužbi na novinarku Oslobođenja zbog postavljanja pitanja u vezi s potpredsjednicom SNSD-a Nadom Tešanović i HNS-om.

Vulgarizam i rasizam

Dodik je istakao i da je prisustvo Nade Tešanović na saboru HNS-a njena privatna odluka i da njeno glasanje ne pravi nikakvu štetu SNSD-u.

“Ona je mene obavijestila da ide na taj sabor. Nije rekla da će glasati i kako će glasati, ali to uopće nije bitno. To su nekorektnosti koje se nameću ovoj stranci. Pojedini mediji su u tome uporni i zbog toga sam otkazao u svim ustanovama kupovinu Oslobođenja, jer nam ne treba tolika negativna energija”, istakao je Dodik.

Dodik je vulgarno i rasistički govorio o novinarkinom izgledu, nacionalnoj pripadnosti i listu za koji radi. Vrijeđanje je počelo kada mu je Katana postavila pitanja o zbivanjima u stranci, te izbjegavanju zatvorske kazne i bijegu njegovog prijatelja Mileta Radišića iz Republike Srpske.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju institucije vlasti i članove SNSD-a da osude Dodikove postupke.

Solidarnost novinara

Ako se članovi SNSD-a, javni organi vlasti u Republici Srpskoj, Gender centar i druge institucije za zaštitu ljudskih prava javno ne ograde od Dodikovog ponašanja, UO BH novinari smatraće ih saučesnicima i simpatizerima višegodišnjih primitivnih i nedemokratskih kršenja slobode izražavanja i temljenih ljudskih prava novinara i novinarki u Republici Srpskoj.

Pozivamo sve novinare na međuprofesionalnu solidarnost i bojkot svih događaja koje organizuje Milorad Dodik, kao predsjednik Republike Srpske ili kao predsjednik SNSD-a, navode u udruženju i dodaju da će preduzeti zakonske radnje kako bi se višegodišnji Dodikov nacionalizam i širenje govora mržnje sankcionisali.

Dodik je na koferenciji za štampu kazao da je otkazao institucijama RS-a da uzimaju Oslobođenje, prenijela je Fena.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada