Potpuno oprečni stavovi Dačića i Thacija u UN-u

Ovoga su puta na Vijeću sigurnosti bili i govorili šefovi diplomacija Srbije i Kosova – Ivica Dačić i Hashim Thaci (Al Jazeera)

Piše: Ivica Puljić

Prva ovogodišnja rasprava u Vijeću sigurnosti o Kosovu protekla je u potpuno suprotnim stavovima vlada iz Beograda i Prištine.

Svaka tri mjeseca glavni tajnik Ujedinjenih naroda pošalje svoje izvješće o stanju na Kosovu vezano za protekli tromjesečni period, a onda članovi Vijeća sigurnosti vode raspravu o tom dokumentu.

Ovoga su puta na Vijeću sigurnosti bili i govorili šefovi diplomacija Srbije i Kosova – Ivica Dačić i Hashim Thaci. Evo nekoliko njihovih potpuno oprečnih stavova o aktualnim temama:

Dačić: Misija UN-a je od suštinskog značaja…

Thaci: Kosovska vlada treba preuzeti ovlast UNMIK-a

Dačić: Priština nastoji da se uključi u međunarodne organizacije što nije dio sporazuma…

Thaci: Počeo izlaganje činjenicom da je Kosovo postalo članica Međunarodnog olimpijskog odbora…

Dačić: ISIL (grupa Islamska država Irak i Levant) je ostavio poruku u Dečanima… poruku u slavu terorista što nas brine…

Thaci: Mi smo saveznik globalne koalicije protiv terorizma…mi smo na prvoj liniji borbe protiv terorizma…

Dačić: Smjena Aleksandra Jablanovića i demonstracije koje su prethodile smjeni stvaraju atmosferu mržnje prema srpskom narodu kao i dodatni osjećaj nepovjerenja i nesigurnosti…

Thaci: Jablanović nije smijenjen zbog etničke pripadnosti nego zbog neprofesionalizma. Srbija je to iskoristila za politički napad na Kosovo.

Dačić: Za Srbiju bi svako drugo rješenje pitanja Trepče, osim onog postignutog u okviru Briselskog sporazuma, bilo neprihvatljivo…

Thaci: Rudnik Trepča je imovina Kosova, a ne Srbije…Kosovo donosi odluke o Trepči…

Očekivanja od briselskih razgovora

Bilo je vrlo vidljivo da svi sudionici sjednice Vijeća sigurnosti mnogo očekuju od briselskih razgovora koje u ponedjeljak trebaju voditi premijeri Srbije i Kosova uz posredstvo Europske unije.

Sudeći po onome što se čulo u Ujedinjenim narodima vodeće teme će biti formiranje srpskih općina, procesuiranje počinitelja ratnih zločina o čemu su obje strane govorile na Vijeću sigurnosti, suradnja s međunarodnim pravosudnim organima, povratak raseljenih lica, pitanja vlasništva nad industrijskim objektima i naravno – sigurnost i jačanje demokracije.

Ruski veleposlanik u svjetskoj organizaciji Vitalij Čurkin je, kao i na prethodnim raspravama o Kosovu, za sve probleme optužio vladu u Prištini dok je veličao suradnju i spremnost na razgovor vlade u Beogradu. Opća ocjena promatrača je da je Čurkin bio mnogo agresivniji u branjenju srpskih stajališta nego sam ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sjedinjene Države, pak, uvijek drže stranu Prištine u Ujedinjenim narodima tako da je ovoga puta istaknuta važnost formiranja međuetničke vlade. Američki istup je zanimljiv i zbog pohvala posebno upućenih predsjednici Kosova Atifete Jahjagi te rijetkih kritika na račun vlade u Prištini. Radilo se o nasilnim prosvjedima za koje je rečeno da su neprihvatljivi.

Sjedinjene Države, kao i predstavnici Velike Britanije i Francuske, istaknuli su da nema potrebe da se o Kosovu razgovara svaka tri mjeseca na Vijeću sigurnosti te da bi se rasprava trebala voditi svakih šest mjeseci.

Izvor: Al Jazeera