Mogherini: U martu preporuka za stupanje na snagu SPP-a za BH

Visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini najavila je da će u martu na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a dati preporuku da za Bosnu i Hercegovinu na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nakon što su danas oba doma Parlamentarne skupštine BiH potvrdila deklaraciju Predsjedništva BiH o europskoj opredijeljenosti države, prenosi Anadolija.

Mogherini je istakla da su u odnosu na prosinac prošle godine napravljeni pozitivni pomaci te da je današnji dan, s jedne strane, historijski trenutak, a s druge polazište koje može da znači realizaciju reformi u okviru kojih je Bosni i Hercegovini Europska unija spremna staviti se na raspolaganje.

“Ovo je zaista historijski trenutak uz sve rizike koje to nosi. Ali, ne može se priuštiti da se vrate politički zastoji koje smo imali u proteklom periodu. BiH ima europsku budućnost. Na tom putu BiH treba poduzeti aktivnosti bez odlaganja, koje znače reformske procese, posebno u oblasti ekonomsko-socijalne sfere u skladu sa ranijim Sporazumom o rastu i zapošljavanju”, navela je Mogherini u obraćanju novinarima u Sarajevu.

“Ova zemlja ima potencijala za budućnost, ljepšu budućnost za sve njene građane, i treba osigurati da se u narednom razdoblju na tom putu radi. BiH ima podršku EU na tom putu, ali nemamo više luksuz da se ponove iste političke greške i zastoj koji je obilježio proteklo razdoblje. Pogledajmo susjede u regiji koji su ostvarili napredak, vrijeme je i za BiH da učini isto”, istaknula je Mogherini.

Navela je i kako će izvijestiti ministre vanjskih poslova zemalja EU-a o usvojenoj izjavi u oba doma Parlamenta BiH što će otvoriti diskusiju o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

“To je prvi korak, jer će biti potrebno uraditi dosta toga prije podnošenja aplikacije za članstvo u EU”, naglasila je Mogherini.

Nezaposlenost kao veliki problem u BiH

Kao neke od ključnih segmenata budućeg djelovanja istaknula je ekonomske i socijalne mjere u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje koje trebaju hitno biti provedene.

“Nezaposlenost je veliki izazov u BiH, a podatak da je 60 posto mladih nezaposleno treba biti jasan poticaj za reforme. Građani žele da vide promjenu trenutnog stanja”, kazala je Mogherini.

Istaknula je da će efekti reforme biti nužni i u okviru zdravstva, obrazovanja i socijalnih usluga, kao i uspostave funkcionalne tržišne ekonomije, propisa na području pravne države i administrativnih mjera.

Posebno važnim naglasila je uspostavu funkcionalnog mehanizma koordinacije u kontekstu prijema BiH u članstvo EU.

Visoka povjerenica EU je kao jedan od ključnih segmenata reformi ocijenila i jačanje administrativnog kapaciteta koji će prouzročiti učinkovitost vlasti na svim razinama u BiH.

“EU je opredijeljena za ovu zemlju, što najbolje govori podatak da je ovo po drugi put da sam u veoma kratkom vremenu posjetila ovu zemlju. Očekujemo od svih stranaka i političkih lidera realizaciju ključnih reformi u socijalno-ekonomskoj oblasti kako bi se osiguralo da građani BiH žive bolje”, navela je Mogherini.

Bez delegata iz SNSD-a i DNS-a

Ranije je bilo planirano da se održi zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se obratila visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Sjednica je i zakazana u tom kapacitetu, ali zbog izostanka tri delegata iz srpskog naroda iz SNSD-a i DNS-a, nije bilo kvoruma u okviru Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da se takvo zasjedanje i održi.

Stoga je, umjesto zajedničke sjednice, održana druga hitna sjednica Predstavničkog doma kojoj je prisustvovalo i preostalih 12 delegata iz Doma naroda.

Obraćanju Mogherini prisustvovali su predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Iako su bili najavljeni i čelnici svih političkih stranaka, odnosno njih 14 koji su potpisali izjavu o europskoj opredijeljenosti BiH, u Parlamentarnoj skupštini BiH nije bilo predstavnika političkih stranaka koje čine većinu u bh. entitetu Republika Srpska.

Izjava usvojena u posljednji tren

Parlament Bosne i Hercegovine prethodno je usvojio izjavu o spremnosti vlasti te zemlje na provedbu reformi na kojima inzistira Europska unija ispunivši tako temeljni preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, parafiranog još 2007. godine.

Odluku o usvajanju izjave Zastupnički i Dom naroda parlamenta BiH donijeli su na odvojenim sjednicama neposredno prije najavljenog govora visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, koja je doputovala u službeni posjet BiH.

Predsjedništvo BiH usvojilo je izjavu krajem siječnja, a nakon toga su je potpisali predsjednici 14 političkih stranaka koje imaju zastupnike u državnom parlamentu.

Izjava je načelne naravi i govori o tome kako će vlasti i političke stranke u BiH djelovati na provedbi socijalnih, gospodarskih i političkih reformi čiji je cilj osigurati da u naredne četiri godine ta zemlja bude u stanju podnijeti zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

To je ujedno sastavi dio nove politike EU prema BiH koja je potkraj 2014. godine usvojena na poticaj Njemačke i Velike Britanije.

Zastupnici iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju o izjavi opće nisu raspravljali, no u kratke tri diskusije jasnu potporu dali su joj zastupnici oporbe.

Izvor: Agencije