Za USKOK je ‘afera Patria’ završena priča

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta potvrdio je kako u sklopu istrage o eventualnoj korupciji u “aferi Patria” “nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u svezi poslovnog odnosa s finskom tvrtkom Patria”.

USKOK je u priopćenju, kojim su reagirali na napise u hrvatskim medijima o nepravomoćnoj presudi pred finskim sudom u kojoj su dvojica dužnosnika Patrije nepravomoćno osuđeni zbog korupcije, naveo ni kako nije “na bilo koji način bilo pogodovano navedenoj tvrtki [Patria] u odnosu na austrijsku tvrtku Steyer”.

Prema navodima iz optužnice finskog tužiteljstva, finski menadžeri Patrije su, preko austrijskih posrednika, nudili mito slovenskim dužnosnicima kako bi osigurali potpis ugovora kojim je slovenska vojska prije osam godina od Patrije kupila oklopna vozila s naoružanjem u vrijednosti 278 milijuna eura.

No, sud u Finskoj je prije godinu dana optužnicu odbio zbog nedostatka dokaza, na što se tužiteljstvo žalilo, pa će sud o slučaju ponovo odlučivati krajem ovog mjeseca.

Suđenja u Austriji, Sloveniji i Finskoj

Vezano uz isti slučaj, u Austriji je osuđen Patrijin posrednik, poduzetnik Wolfgang Riedl.

U Sloveniji se, pak, sudilo trojici dužnosnika za primanje mita i oni su osuđeni na po dvije godine zatvora, među njima i bivši premijer Janez Janša, a Slovenija je od Kanade zatražila izručenje navodnog posrednika Waltera Wolfa.

Finsko tužiteljstvo tražilo je na početku procesa Patrijinim menadžerima u Finskoj da se “hrvatski” i “slovenski” dio suđenja menadžerima Patrije objedine, što je najprije bilo prihvaćeno, ali su slučajevi odvojeni nakon smrti jednog od sudaca koji su preuzeli predmet.

Sud u Finskoj u ponedjeljak je nepravomoćno osudio dvojicu menadžera tvrtke Patria zbog podmićivanja u prodaji oklopnih vozila Hrvatskoj 2007. godine.

Izvršni potpredsjednik Patrije Vehicles Heikki Hulkkonen i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Niittynen osuđeni su na godinu i osam mjeseci zatvora uvjetno te novčanu kaznu od 297.000 eura, dok je direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen optužbi.

Riječ je o navodnom nuđenju i posredovanju mita u poslu između Patrije, hrvatskog Ministarstva obrane i kompanije “Đuro Đaković” vrijednom 112 milijuna eura iz 2007. godine.

U hrvatskim se medijima, ali i u nekim izjavama finskog tužitelja, kao osobe u Hrvatskoj povezane s navodnim primanjem mita u tom poslu spominjalo bivšeg hrvatskog predsjednika Stipu Mesića i Bartola Jerkovića, nekadašnjeg direktora “Đure Đakovića”, ali oni negiraju te sumnje.

Istraga nije donijela nikakve rezultate, navodi ljubljanski Dnevnik.

Zajednički rad

USKOK podsjeća kako su predstavnici Finske, Austrije i Hrvatske još 2010. godine u Zagrebu potpisali trilateralan ugovor o osnivanju zajedničkog istražnog tima u predmetu nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Ministarstva obrane Hrvatske od tvrtke Patria.

“Tijekom postupanja, hrvatska je strana ispitala sve osobe u Hrvatskoj uključene u predmetni postupak nabave oklopnih vozila, a što je također omogućeno i nadležnim finskim i austrijskim tijelima, slijedom čega su finska nadležna tijela sudjelovala u ispitivanju osoba za čijim ispitivanjem su iskazali interes. Isto tako, hrvatska i finska nadležna tijela su sudjelovala u ispitivanju određenih osoba u Austriji”, potvrdio je USKOK.

Navode i kako je cjelokupni materijal pribavljen tijekom izvida u Hrvatskoj (dokumentacija, izjave osoba i drugo) dostavljen finskim i austrijskim nadležnim tijelima te da su od njih zaprimljeni rezultati njihovih istraživanja u vidu dokumentacije i iskaza ispitanih osoba.

Tužitelj: Iste korupcijske optužbe

“Korupcijske optužbe na račun bivših menadžera Patrije za isporuku oklopnih transportera Sloveniji i Hrvatskoj zapravo su iste, iako su u prvom slučaju prvostupanjskom presudom oni oslobođeni krivnje, a u drugom osuđeni na uvjetne zatvorske kazne”, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik tužitelj u oba predmeta Jukka Rappe.

“To su dva skoro identična predmeta, teško je razumjeti razliku. U oba su slučaja isti optuženici, do kaznenih djela koja im se stavljaju na teret došlo je skoro u isto vrijeme, a i posrednici su isti – Wolfgang Riedl i Walter Wolf”, ustvrdio je Rappe.

Dodao je da je za tužiteljstvo sada nastala zanimljiva situacija, pa još ne zna kako će nastaviti oba postupka te kako će se osuđujuća presuda za “hrvatski” dio slučaja odraziti na dio koji se odnosi na Sloveniju.

‘Đuro Đaković’ negira povezanost

Grupa “Đuro Đaković” priopćila je u međuvremenu kako nema nijednog dokaza da je direktor njihove tvrtke Specijalna vozila Bartol Jerković primio mito te da se prema njihovim saznanjima protiv Jerkovića ne vodi nikakav kazneni postupak u Hrvatskoj ni u Finskoj, zbog čega nema razloga za preispitivanje njegova mandata.

“Grupa ‘Đuro Đaković’ ni na koji način nije povezana sa suđenjem koje se odvijalo u  Finskoj i koje je rezultiralo nepravomoćnom presudom za obećavanje davanja mita. Po našim saznanjima, u presudi se spominje Bartol Jerković kao osoba kojoj su osuđeni obećavali davanje mita. Međutim, i prema riječima samog finskog tužitelja, u ovom slučaju nema nijednog dokaza kako je Bartol Jerković primio mito”, navodi se u priopćenju.

Dodaju i da se, prema njihovim saznanjima, u Hrvatskoj i Finskoj ne vodi nikakav kazneni postupak protiv Jerkovića, zbog čega nema “nijednog činjeničnog razloga” za preispitivanje njegova mandata kao glavnog izvršnog direktora društva “Đuro Đaković Specijalna vozila”.

“Đuro Đaković” je ugovorio proizvodnju oklopnih borbenih vozila po tehnologiji finske tvrtke Patria za potrebe Hrvatske vojske.

U međuvremenu ugovor o suradnji proširen je i na mogućnost plasmana oklopnih borbenih vozila na treća tržišta, a trenutno se čeka odgovor o mogućoj prodaji oklopnih vozila toj zemlji.

TIH: Nitko iznad zakona

Ranije je reagirao i Transparency International Hrvatska, ustvrdivši kako se radi “o vrlo ozbiljnim optužbama, koje duboko kompromitiraju ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno, vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima”.

“Za istraživanje ovako teških malverzacija nikada nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti gdje je taj novac doista završio; ako nije u Hrvatskoj, trebamo ga pronaći. S obzirom da su se u istrazi spominjali istaknuti pojedinci koji su u to vrijeme obnašali visoke pozicije u tijelima vlasti to dodatno zahtijeva ozbiljan pristup. Svakome od njih trebalo bi biti u interesu da se doista pokaže da taj novac nisu nezakonito prisvojili”, istaknuto je u priopćenju koje potpisuje Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podsjeća kako “niti jedan građanin ne smije biti iznad zakona” te upozorila da “tijela koja se bave sankcioniranjem neprihvatljivog ponašanja, prije svega DORH i USKOK, moraju svoj posao obavljati profesionalno bez obzira o kojim se pojedincima radi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije