Zoran Zaev dostavio materijal tužilaštvu

Lider opozicije krajem januara počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlade za kriminal i korupciju (EPA)

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, dostavio je danas Specijalnom tužilaštvu materijal prisluškivanih razgovora.

Zaev je rekao da očekuje da će biti istražene sve indicije za učinjena krivična djela koja proizilaze iz snimljenih razgovora.

Odluka da danas preda materijale prisluškivanih razgovora, Zaev je rekao da je donesena nakon dobijanja informacije da postoje adekvatni uvjeti za sigurno skladištenje materijala.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi od prijevremenih parlamentarnih izbora koji su održani prošle godine.

Objavljivanje snimaka

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je premijer i lider vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, nakon čega je lider opozicije počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlade za kriminal i korupciju.

Lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji postigli su dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine, kao načinu izlaska iz političke krize.

Makedonski premijer Nikola Gruevski potvrdio je da se 15. januara povlači s čela Vlade u skladu s dogovorom koji je postignut.

Tog datuma Makedonija bi trebala dobiti novu, prelaznu vladu do novih izbora.

Da će premijer Makedonije podnijeti ostavku i to 10. januara, izjavio je u petak lider Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti.

Izvor: Agencije