Podolnjak odbio kandidaturu, sjednica Sabora prekinuta

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u četvrtak, nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Hrvatskog sabora, novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima.

Pritom je najavila drugi krug konzultacija s parlamentarnim strankama za ponedjeljak.

Sabor nije konstituiran jer je upućen samo jedan prijedlog za imenovanje njegovog predsjednika. Pedeset pet zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju izabere zastupnik Mosta Robert Podolnjak. No, protiv tog prijedloga bio je HDZ, ali je i sam Podolnjak odbio kandidaturu.

HDZ nije podržao Podolnjaka

Nakon što je predložen za predsjednika, za riječ se javio Podolnjak i rekao kako očekuje izjašnjavanje HDZ-a o prijedlogu. Rekao je kako će prihvatiti kandidaturu ako se s time slaže i Domoljubna koalicija.

Kako HDZ to nije prihvatio, odbio je kandidaturu.

Aktualni predsjednik Sabora Josip Leko, koji je vodio sjednicu, prekinuo je potom zasjedanje i zakazao nastavak kada se skupi većina.

Na početku rasprave Davorin Mlakar (HDZ) zatražio je u ime kluba HDZ-a stanku, no Leko je odbio zahtjev, rekavši da nije konstituiran Sabor, pa time ni Klub zastupnika.

Niko nema većinu

Temeljem odluke predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Hrvatski sabor započeo je u četvrtak prvu konstituirajuću sjednicu osmog saziva, u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća parlamentarne demokracije u Hrvatskoj, budući da je još nepoznato tko ima većinu u parlamentu. Zastupnici su se okupili u hrvatskom parlamentu u 10 sati.

Sabor, naime, broji 151 zastupnika, a na izborima ih je najviše osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija – 59. No, SDP-ova koalicija Hrvatska raste je, nakon nekoliko dana, na konzultacije s predsjednicom Grabar-Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.

Ni to, međutim, nije dovoljno za parlamentarnu većinu koja bi izabrala vladu, za koju se traži potpora 76 zastupnika. Za tu su brojku velikim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji je na izborima dobio ukupno 19 mandata. A nakon “osipanja” je ostao na 15 zastupnika u svom klubu.

S namjerom da osiguraju konstituiranje Sabora pregovarači Mosta bili su u srijedu u SDP-u, a potom i u HDZ-u, gdje su potom, prema neslužbenim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika Sabora podrže njihova Roberta Podolnjaka.

Neslužbena informacija govorila je kako im je SDP odgovorio pozitivno, ali da u HDZ-u nisu skloni takvoj ideji.

Na sjednici brojni uglednici

Na zasjedanje su bili pozvani brojni uglednici, među kojima i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pozivi su bili upućeni i bivšim predsjednicima Sabora, predstavnicima sudbene vlasti, vjerskih zajednica, sindikata, udruga branitelja, diplomatsko-konzularnom zboru.

Za sada je poznato da su 32, od 151 zastupnika, podnijeli zahtjeve za mirovanjem mandata zbog obnašanja nespojivih dužnosti, 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a te po jedan iz HDSSB-a i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

Izbori za Sabor održani su 8. studenoga. Relativni pobjednik je HDZ-ova koalicija s 59 zastupničkih mandata, SDP-ova je osvojila 56, Most nezavisnih lista 19, IDS s partnerima tri, HDSSB i Bandićeva Stranka rada i solidarnosti po dva zastupnika, dok po jednog imaju Reformisti Radimira Čačića i Živi zid. U Sabor je izabrano i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Izabrane su samo 23 zastupnice, najmanje u posljednjih 15 godina. Prosječna starost svih izabranih zastupnika je 49 godina. Prethodno parlamentarno iskustvo ima 75 izabranih zastupnika, a prvi put u Sabor dolazi njih 76.

Izvor: Al Jazeera i agencije