Gruevski potvrdio: Odlazi 15. januara

Gruevski je ranije potvrdio termin izbora, kazavši da je politička kriza u Makedoniji riješena (EPA)

Makedonski premijer Nikola Gruevski potvrdio je da se 15. siječnja povlači s čela Vlade u skladu s dogovorom koji je postignut ranije s oporbom, kako bi se okončala višemjesečna politička kriza u toj zemlji.

Tog datuma Makedonija bi trebala dobiti novu, prijelaznu vladu do novih izbora.

Da će premijer Makedonije podnijeti ostavku i to 10. siječnja, izjavio je u petak lider Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti.

Ahmeti je rekao da, prema dogovoru iz Pržima, Gruevski treba otići s funkcije premijera najkasnije do 15. siječnja te je naglasio da se taj dogovor provodi, iako sa zakašnjenjem od desetak dana.

Nakon toga treba biti formirana tehnička vlada koja će provesti izvanredne parlamentarne izbore 24. travnja.

Vanredni izbori

Oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) zatražio je nedavno u parlamentu smjenu ministra zdravstva Nikole Todorova zbog, kako tvrde, lošeg stanja u tom ministarstvu i zato što nisu provedene potrebne reforme.

Predstavnici četiri vodeće političke stranke u Makedoniji postigli su prije toga dogovor o trojici stručnjaka u Državnoj izbornoj komisiji (DIK), što je predviđeno političkim dogovorom o izlasku zemlje iz krize.

Komisija treba početi pripremu za izvanredne parlamentarne izbore.

Makedonski političari su u srpnju ove godine postigli dogovor o održavanju izbora u tom terminu, a dogovoreno je i da premijer Nikola Gruevski podnese ostavku.

Premijer Gruevski je u obraćanju potvrdio termin izbora, kazavši da je politička kriza u Makedoniji riješena.

Izvor: Al Jazeera i agencije