Parlament BiH smijenio Matanovića i Suljagića

Smjenu kadrova Demokratske fronte u Vijeću ministara BiH zatražio je predsjedavajući Denis Zvizdić (Al Jazeera)

Oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine su potvrdila odluku o smjeni kadrova Demokratske fronte Željka Komšića u Vijeću ministara BiH, ministra transporta i komunikacija Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića.

Na upražnjena mjesta trebali bi biti izabrani kadrovi SBB-a Fahrudina Radončića, koji su već ušli u vlast na nivou Federacije BiH i kantona.

Smjenu kadrova Demokratske fronte u Vijeću ministara BiH zatražio je predsjedavajući Denis Zvizdić.

“Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ BiH Dragan Ćović su predsjedavajućem Vijeća ministara BiH 19. novembra 2015. godine, uputili zahtjev o pokretanju postupka smjene ministra komunikacija i prometa i zamjenika ministra odbrane, u cilju implementacije koalicionog dogovora sa Savezom za bolju budućnost. U zahtjevu se traži smjena ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića. U skladu sa navedenim zahtjevom, predložena je i predmetna odluka”, naveo je u svom obrazloženju Zvizdić.

Rekonstrukcija vlasti

U skladu sa članom 15. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine navedeno je da predsjedavajući Vijeća ministara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra.

Ranije je najavljeno kako će za ministra prometa i komunikacija u ime novog koalicionog partnera biti predložen Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i aktuelni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a za zamjenika ministrice odbrane Bakir Dautbašić, aktuelni sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

Prije dva mjeseca Savez za bolju budućnost (SBB) je postao dio vladajuće koalicije koju uz SDA još čini i Hrvatska demokratska zajednica BIH.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predsjednici SDA i SBB-a ozvaničili su novu političku koaliciju u BiH.Podrazumjeeva rekonstrukciju vlasti na svim nivoima.Najavljuju da osim DF-a Željka Komšića u novoj vladajućoj većini neće biti izmjena.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO