BiH: Najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina

S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA-e, koji pružaju podršku (SIPA)

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u Novom Gradu (Bosanski Novi) u četvrtak se provodi do sada najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na tom području.

Kako navode iz Tužilaštva, uhapšeno je pet osumnjičenih – Ljuban Babić (1962), Ranko Balaban (1959), Rajko Karlica (1968), Mirko Odžić (1960) i Milenko Brčin (1963), prenosi Anadolija. 

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili zločin protiv čovječnosti.

“Kao posljedica počinjenih zločina, desio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubojstvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u mjesnoj zajednici Maslovare. Tokom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih ozljeda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje Hrvatske”, navodi se iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju diljem Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta”, dodaje se.

Pretresi u zgradi policije

Prema nalogu Tužilaštva iz Posebnog odjela za ratne zločine, od ranih jutarnjih sati veći broj pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu vrši pretrese.

Istražioci Tužilaštva također se nalaze na terenu, gdje koordiniraju akciju.

Pretresi se vrše na četiri lokacije, između ostalih i u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je pod stražom i kontrolom SIPA-e.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na tom području nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti tokom 1992. godine.

S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA-e, koji pružaju podršku.

Nakon hapšenja osumnjičeni će biti provedeni postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Izvor: Agencije