Makedonija: Demoliran objekat u kojem se mole muslimani

Gradonačelnik Arsenco Aleksov kazao je da „nikada neće dozvoliti da se izgradi džamija“ (Burhan Saliu)

Objekat u kojem muslimani obavljaju molitvu u gradu Kriva Palanka na sjeveroistoku Makedonije demoliran je u petak navečer, nakon što su održani protesti građana protiv, kako su to nazvali, „islamizacije“ ovog mjesta zbog zahtjeva za izgradnjom džamije.

„Objekat gdje je manjinska romska populacija islamske vjeroispovjesti vršila svoje vjerske obrede sinoće je demoliran. Uništeno je sve u tim prostorijama. Nakon toga reagovalo je i Muftijstvo iz Kumanova i osudilo ovakve napade te zatražilo da policija pronađe one koje su to učinili“, rekao je za Al Jazeeru novinar Muhamed Zekiri.

Prema njegovim riječima, manjinska romska zajednica tražila je izgradnju džamije u Krivoj Palanci, međutim, odgovor su bili protesti održani u petak.

Kako pišu makedonski mediji, na tom skupu okupilo se približno 3.000 građana.

Sadulla Abdullahi, referent za islamska pitanja Muftijstva u Kumanovu, kazao je da se upad desio nakon protesta. 

„Četrdesetak ljudi je upalo u mesdžid i uništilo sve, oni su došli nakon protesta, a sve se desilo policiji pred očima.”

„Prije tri sedmice smo otvorili ovaj mesdžid, u Krivoj Palanci ima do 800 muslimana. Gradonačelnik je rekao da se nikada neće izgraditi džamija, jer je ovo pravoslavna zemlja, to je rekao pred svima“, dodao je. 


Poziv na proteste

Gradonačelnik osudio nasilje

Kako javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, gradonačelnik Krive Palanke Arsenco Aleksov rekao je da nije učestvovao na protestima te da osuđuje nasilje koje se desilo. 

“Aleskov kaže da nasilje nije način rješavanja problema, nego razgovor. Takođe je rekao da niko do sada nije zvanično zatražio da se gradi džamija u Krivoj Palanci”, javlja Smilevska. 

Mnoge organizacije za ljudska prava u Makedoniji osudile su proteste kao govor mržnje na religijskoj osnovi.

„Može se desiti da sve ovo ima političku konotaciju, da se ponovo namjerno stvaraju međunacionalni problemi i tenzije, pa da neko očekuje da u nekom mjestu gdje su muslimani većina oni odgovore na ovo“, mišljenja je Zekiri.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO