Ashdown: Najava referenduma u RS-u prijeti stabilnosti BiH

Ashdown smatra kako su najave o referendumu u Republici Srpskoj opasni izleti tamošnjih političara (EPA)

Bosna i Hercegovina mora nastaviti svoj put ka euroatlantskim integracijama kako bi svim svojim građanima, bez obzira na vjeru i naciju, osigurala bolji standard i ljepši život, poručeno je sa konferencije „20 godina Daytona – izazovi i perspektive“.

Referendum koji je najavio bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ocijenjen je kao jedna od najvećih prijetnji mirovnom sporazumu i razvoju BiH, javlja agencija Anadolija.

Američki univerzitet u BiH u Sarajevu je organizirao konferenciju povodom 20. godišnjice od potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu, 21. novembra 1995. godine, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini.

„Moram reći da mi je veliko zadovoljstvo što sam se vratio u ovu prelijepu državu. Početkom novembra u mojoj zemlji se sjećamo svih žrtava u svim ratovima, ovdje se sjećamo sporazuma koji je zaustavio veliku tragediju. Dayton treba voljeti i cijeniti, jer je zaustavio rat. Svi su ga tako i shvatili u početku, ali danas svako, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, imaju svoje razloge zbog kojeg ga ne vole“, rekao je Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH u svom izlaganju.

„BiH može biti mali dragulj Evrope, ali svi zajedno, i domaći političari i međunarodna zajednica, moraju biti partneri na tom putu. Današnje iracionalno razmišljanje pojedinih političara u BiH je zaustavilo razvoj zemlje. Moraju se vratiti na put ka Europskoj uniji, jer samo to će donijeti dugoročnu stabilnost i sigurnost za BiH.“

Ashdown smatra kako su najave o referendumu u bh. entitetu Republika Srpska opasni izleti tamošnjih političara, koji remete stabilnost države i regije.

Iracionalni optimizam

„Opstrukcije u posljednjih deset godina potpuno su zaustavile državu na njenom putu ka EU. Optimizam nakon prvih deset godina poslije Daytona pokazao se iracionalnim. Sve što je dobro urađeno u tom periodu vraćeno je na početak. Interes države ponovo mora doći na prvo mjesto“, naglasio je i dodao:

„Sada bh. političari, umjesto državne, vode entitetske politike, a to je pogubno. Ko ozbiljan može misliti da će referendum u RS donijeti nešto dobro? Niko. Referendum iz 1992. donio je rat, zato je neophodno da političari u RS-u preispitaju svoju odluku.“

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH istakao je kako dovođenje u pitanje rad državnih institucija ne može donijeti dobro, te da je iracionalno razmišljanje bh. političara zaustavilo zemlju, samim tim i entitete.

„Dešavanja u prvih deset godina nakon Daytona moraju biti put kojim će BiH ići. Tada su napravljene mnoge velike stvari. Milion raseljenih ljudi vratilo se u svoje domove, a to nikada u historiji nakon rata niko nije uradio. Ujedinili smo tri vojske u jednu koja prati evropske standarde. Ekonomija se oporavila i sve to je sada stalo. Mislim da je jedna ključna stvar utjecala na napredak BiH, a to je da do 2006, kada sam otišao odavde, nismo uspjeli centralizirati policiju“, istakao je Ashdown.

I sadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko govorio je o sadašnjem stanju u državi, ali i o njenoj budućnosti.

„Tokom ovih godina naučili smo neke lekcije. Nadam se da će i ova konferencija pronaći neka rješenja koja će biti korisna za BiH u budućnosti. Samo se trebamo sjetiti kako je u prvoj deceniji nakon Daytona išlo veoma dobro. Ujedini smo tri zaraćene vojske, sada ti vojnici učestvuju u mirovnim misijama u Afganistanu i u drugim dijelovima svijeta. Ne želim prihvatiti da BiH ne može nastaviti svoj progres, jer je to moguće. Politički lideri u ovoj zemlji trebaju ponovo početi raditi zajedno da bi se to ostvarilo“, ocijenio je Inzko.

Naglasio je kako je trenutno najveći izazov Daytona referendum u RS-u koji su najavili banjalučki političari i koji nije legitiman prema mirovnom sporazumu.

„Međunarodna zajednica mora učiniti sve da se on [mirovni sporazum] i dalje poštuje i da integritet BiH ne dolazi u pitanje. Potrebno je da se okrenu interesu građana, i to je od fundamentalnog značaja. Nadam se da će se to desiti i da će BiH biti punopravni član EU“, zaključio je Inzko.

Organizator konferencije je Američki univerzitet u BiH, čiji je predsjednik Denis Prcić izrazio nadu kako će biti izneseni konkretni prijedlozi o tome kako da BiH ide naprijed nakon desetogodišnjeg zastoja u napretku.

Među moderatorima sesija koje su planirane tokom konferencije nalaze se bivši šef misije EU u BiH Michael Humphreys, aktuelni zamjenik šefa misije EU u BiH Renzo Daviddi, predstavnica Svjetske banke Galina Andronova Vincelette te američki kongresmen Eliot Engel.

Izvor: Agencije