Afera prisluškivanje: Istražitelji položili zakletvu

Tim od 12 stručnjaka, koji će zajedno sa specijalnom tužiteljicom istraživati slučajeve snimaka telefonskih razgovora u kojima je makedonska vlast navodno zloupotrebljava položaj, položili su svečanu prisegu.

Specijalna tužiteljica Katica Janeva najavila je da će tim kojem je na čelu od ponedjeljka početi s radom. Proračun za Specijalno tužiteljstvo do kraja godine iznosi blizu milijun eura.

Specijalno tužiteljstvo formirano je na osnovu političkog dogovora vođa makedonskih političkih stranaka, postignutog uz posredovanje međunarodne zajednice, a trebalo bi pomoći zemlji da izađe iz političke krize u kojoj se nalazi već 10 mjeseci.

“Moj kabinet je spreman preuzeti posao i procedura je u tijeku. Dvanaest tužitelja će sami odabrati svoje timove s kojima će raditi. Predviđeno je da svaki od njih ima po dva istražitelja i dva stručna suradnika”, objasnila je Janeva.

Prisluškivani razgovori nisu dokaz

Prethodno je Osnovni sud u Skoplju donio odluku prema kojoj se prisluškivani razgovori, koje je proteklih mjeseci objavljivala oporba, ne mogu koristiti kao dokazi u sudskim procesima.

Sud je odluku donio nakon što se Žalbeni sud proglasio nenadležnim za transkripte prisluškivanih razgovora, prenosi Srna.

Kazneno vijeće Osnovnog suda odbacilo je žalbe 21 tužitelja i potvrdilo odluku suca iz prethodnog postupka kojim se prisluškivani materijali odbacuju kao neosnovani.

Prethodno je Kazneni sud u Skoplju prihvatio zahtjev odvjetnika premijera Nikole Gruevskog da iz dokaznog materijala izuzme snimke razgovora koje je objavila oporba.

Sud je odlučio da ti snimci ne mogu biti dokaz jer, kako se navodilo u odluci, nisu pribavljeni na zakoniti način.

Izvor: Al Jazeera i agencije