Croatia Airlines zarađuje održavajući avione

Hrvatski avioprevoznik Croatia Airlines uskoro će završiti program reorganizacije i godinu će, treći put zaredom, završiti uz dobit.

Žele povećati profit, pa osim na prevozu, zarađuju i na održavanju aviona. U saradnji sa Univerzitetom Velika Gorica, prvi su u Evropi pokrenuli i studij za aviomehaničare, kojeg trenutno pohađa 12 studenata iz Velike Britanije, Njemačke, Kipra i sa Bliskog istoka.

Aviomehaničari Croatia Airlinesa svoj posao obavljaju sa hirurškom koncentracijom i preciznošću.

“Naše pogreške se ne daju ispraviti u zraku i zato mi moramo biti 100 posto sigurni da je to ispravno dok je još avion na zemlji“ kazao je Ivica Tučin, aviomehaničar.

Filip ta znanja i vještine želi naučiti. Jedan je od polaznika novog studija za aviomehaničara.

“Nakon što završim studij pokušat ću dobiti posao aviomehaničara u avioindustriji. Možda u Croatia Airlinesu, možda negdje drugdje, to će biti tek za dvije godine, pa mi je teško reći“, navodi Filip Mayer, student iz Njemačke.

U dvije godine polaznici će dobiti teoriju, praksu i zvanje te će biti spremni za tržište rada. Ove godine njih je 12, dok se za iduću godinu planira i do 50 novih polaznika.

Izvoz znanja

“To je zapravo izvoz znanja. Mi smo četvrti izvoznik u RH po vrijednosti naše izvezene usluge, međutim sad se ubacujemo u potpuno novi segment, a to je izvoz znanja“, Krešimir Kučko, predsjednik uprave Croatia Arlinesa.

Jer u tehničkom središtu hrvatskog avioprevoznika, kažu, znaju što rade. Sva tri hangara su puna, pregledavaju se i popravljaju domaći, ali i strani avioni.

“Avioni koji dolaze u hangare su na takozvanom „D checku“, odnosno velikom pregledu. Mehaničari gotovo posve rastave avion, a takav pregled svaki avion mora proći jednom u šest godina“, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

D check traje oko 25 dana i košta između 200 hiljada i pola miliona eura. U redu za pregled su još četiri aviona, a Croatia Airlines od održavanja aviona samo ove godine planira zaraditi više od četiri i po miliona eura.

“Dobili smo nove poslove na međunarodnom javnom natječaju gdje smo u konkurenciji svih drugih organizacija za održavanje bili najbolji ne samo po cijeni, nego i po kvaliteti, po znanju i iskustvu. Velika je preporuka to što od 2004. do danas održavamo zrakoplove Lufthanse“, rekao je Zlatko Širac, član uprave Croatia Airlinesa.

Hrvatski avioprevoznik i ovu će godinu završiti u plusu, dobit će na kraju godine biti i do milion i 300 hiljada eura.

Izvor: Al Jazeera