Hrvatska: DIP objavio potpune i službene rezultate izbora

Državno izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak potpune službene rezultate parlamentarnih izbora održanih u Hrvatskoj 8. novembra, nakon što su u nedjelju, zbog viška glasačkih listića, izbori ponovljeni na sedam glasačkih mjesta.

To su potpuni službeni, ne i konačni izborni rezultati, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, pojašnjavajući rokove i postupke koji moraju proći prije nego rezultati budu proglašeni konačnim i dostavljeni relevantnim tijelima – predsjednici Republike, Hrvatskom saboru i Vladi.

Od utorak će teći rok od 48 sati za žalbe, nakon čega Ustavni sud ima najmanje dva dana za njihovo rješenje – ukupno četiri dana, rekao je Hrvatin i podsjetio da Ustavni sud Hrvatske nakon toga mora dati ocjenu ustavnosti i zakonitosti provedenih izbora.

Ustavni sud je u dosadašnjim izborima vrlo brzo reagirao s ocjenom zakonitosti i ustavnosti, podsjetio je predsjednik DIP-a, prenosi Hina.

Uspješan sistem preferencije

Tek nakon toga to će biti konačni rezultati, koji će biti dostavljeni svim relevantnim tijelima, predsjednici, Saboru i Vladi.

Hrvatin je iznio i izbornu statistiku – u podjeli saborskih mandata sudjelovalo je osam lista, sa kojih je izabrano 143 zastupnika (140 u deset izbornih jedinica i tri u dijaspori), od čega 55 po preferenciji, što je 38,4 posto.

To je pokazalo da je ovaj način glasanja dosta zaživio, primijetio je Hrvatin, navodeći da je preferencijalnu mogućnost glasanja iskoristilo 66,5 posto birača.

U Sabor je izabrano 128 zastupnika (84,85 posto) i 23 zastupnice (15,23 posto); najmlađi je Ivan Sinčić (1990) iz Živog zida, najstariji Miroslav Tuđman (1946) iz Domoljubne koalicije Hrvatske demokratske zajednice; najmlađa zastupnica je Marija Puh (1985), najstarija Marija Ilić (1945), obje iz koalicije Hrvatska raste Socijaldemokratske partije; zastupnici su prosječno stari 50 godina, zastupnice 39,7 godina.

Most je nastupao kao stranka, tako da je unutrašnja podjela, nakon što stranka dobije novac, stvar stranke, odgovorio je Hrvatin na pitanje je li moguće da neko od zastupnika izabranih na listi Mosta prije konstituiranja Sabora osnuje vlastitu stranku i tako dobije novac za izbornu promidžbu.

Ponovljeni izbori na sedam mjesta

Svih osam zastupnika nacionalnih manjina podržat će koaliciju Hrvatska raste, predvođenu SDP-om, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Čačić: Podrška koaliciji Hrvatska raste

Narodna stranka – Reformisti najavila je u ponedjeljak da će prvo dati podršku koaliciji Hrvatska raste da sastavi vladu, pod uvjetom da ta koalicija podrži reforme i provodi projekte za koje se Reformisti zalažu.
‘Naravno, ukoliko do dogovora ne dođe, spremni smo pružiti priliku i drugoj političkoj opciji’, istaknuo je u saopćenju predsjednik te stranke Radimir Čačić.
Ističe kako su na izbore odlučili izaći samostalno, uz jasnu poruku da su spremni na koaliranje nakon izbora, no i da su kao – stranka centra, odnosno lijevog centra – prirodno bliži lijevoj političkoj opciji.
‘Smatramo da su novi izbori najlošija opcija, s obzirom na teško gospodarsko stanje u kojem se nalazi Hrvatska i činjenicu da smo trebali početi raditi još jučer, jer vremena za rješavanje nagomilanih problema nemamo’, ocijenio je Ćačić.
Navodi kako vjeruje da su i u Mostu svjesni situacije te da će razumjeti važnost trenutka i donijeti odluke koje će omogućiti što skorije formiranje nove vlade.

Za potpise je još potrebno pričekati da svaki od njih pojedinačano obavi konsultacije u matičnim organizacijama, a stav svih osam manjinskih zastupnika je bio jedinstven.

Kada je riječ o sudjelovanju u vladi, manjinski zastupnici kažu kako je važno vidjeti kojeg će opredjeljenja biti buduća vlada, jer oni žele pojačati sudjelovanje manjina u političkom životu Hrvatske.

Zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac demantirao je informacije prema kojima je bilo pritisaka srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se podrži desna koalicija.

U nedjelju su, zbog viška glasačkih listića, ponovljeni izbori na sedam biračkih mjesta – po jednom u Osijeku, Pakracu i Slunju te po dva u Zadru i Šibeniku.

Na ta je biračka mjesta izašla tek petina birača.

U ponovljenim izborima tijesno su pobijedili Ermina Lekaj-Prljaskaj i Šandor Juhas.

Oni će zastupati u Hrvatskom saboru mađarsku, odnosno zajedno albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu.

HDZ relativni pobjednik

Lekaj-Prljaskaj i Juhas pobjedu su osigurali sa svega nekoliko dobivenih glasova više od protukandidata.

Lekaj-Prljaskaj osvojila je 999 biračkih glasova, samo pet više od glavnog protukandidata Idrisa Sulejmanija, koji je dobio 994 glasa.

Za Juhasa je glasalo 2.218 birača, a za njegova protukandidata Roberta Jankovicsa 2.198, razlika je 20 glasova.

DIP je objavio kako su obrađeni rezultati sa svih 6. 687 biračkih mjesta, glasalo je 60,8 posto od gotovo 3,8 miliona birača.

Relativni pobjednik izbora je HDZ-ova Domoljubna koalicija, ali nema potrebnih 76 zastupnika za većinu u Saboru.

Most nezavisnih lista, koji je na izborima osvojio 19 mandata i postao ključan za formiranje vlade, ovaj je vikend u etno-naselju Plitvica Selo održavao razgovore uoči novog kruga pregovora sa SDP-om i HDZ-om, kojima je prošle sedmice ponudio formiranje jedinstvene koalicije Mosta, HDZ-a i SDP-a.

Nakon usaglašavanja reformi tokom vikenda, 18 zastupnika, budući da je Drago Prgomet izbačen iz Mosta, slijede ove sedmice novi pregovori s dvjema najvećim strankama, kojima će reforme biti predložene.

Pregovori se nastavljaju u utorak

Most za utorak najavljuje nastavak pregovora sa SDP-om i HDZ-om, a na dnevnom redu su pravosuđe i poduzetništvo, teme koje su sastavni dio reformi kojima Most uvjetuje formiranje vlade.

Dok iz Mosta poručuju kako traže jamstva za provedbu reformi, čelnici obaju koalicijskih blokova s kojima će se pregovarati – Zoran Milanović (Hrvatska raste) i Tomislav Karamarko (Domoljubna koalicija) poručuju kako su optimisti i da su zadovoljni jer se pregovori nastavljaju.

Milanović kaže kako je optimist i vjeruje da će se s Mostom dogovoriti kao “s jednom političkom cjelinom”, a zbog nastavka pregovora dobre je volje, kaže, i Karamarko, koji poručuje da HDZ ima dobar program i dobre sagovornike.

Predsjednik HDZ-a rekao je u ponedjeljak kako su tokom jutra iz Mosta primili prijedlog za nastavak pregovora po ekspertnim skupinama, najavivši da će u utorak otvoriti poglavlja poduzetništvo i pravosuđe.

Most se sa SDP-om i HDZ-om sastao i prije pet dana, kada im je predložio formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije