Iran pozvan na razgovore o Siriji

Javad Zarif i Sergej Lavrov danas su razgovarali o ratu u Siriji (AP)

Iran je prvi put pozvan da učestvuje u međunarodnim razgovorima o budućnosti Sirije, saopćili su američki zvaničnici.

Riječ je o zaokretu u strategiji SAD-a i njihovih saveznika koji nastoje da zaustave četverogodišnji rat u toj zemlji i eventualno olakšaju odlazak sirijskog predsednika Bashara al-Assada sa vlasti, javlja AP.

Iran tek treba odgovoriti na ovaj poziv, naveli su zvaničnici.

Sljedeća runda diplomatskih razgovora počinje u četvrtak u Beču, uz učešće američkog državnog sekretara Johna Kerryja, šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i više evropskih i arapskih diplomata.

Kao države učesnice, osim Irana, pominju se Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Saudijska agencija SPA je izvijestila da je predsjednik SAD-a Barack Obama danas pozvao kralja Salmana kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i o zbivanjima u regionalnoj i međunarodnoj areni, bez navođenja drugih detalja.

Saudijski stav prema Iranu

Saudijska Arabija je bila najodlučnija da spriječi Iran da prisustvuje sastanku.

Prema američkim zvaničnicima, kralj Salman je upravo na tome insistirao u razgovoru sa Kerryjem prošlog vikenda izvan Rijada, ali su Saudijci naknadno ublažili stav.

O načinima za rješavanje krize u Siriji danas su telefonom razgovarali Lavrov i njegov iranski kolega Javad Zarif, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U razgovoru koji je inicirala iranska strana, tema su bili “hitni koraci ka uspostavljanju političkog dijaloga unutar Sirije”, navodi se u saopćenju.

“Dvojica diplomata su istakla da ne postoji alternativa kada je riječ o promovisanju ovog procesa od svih ključnih država u regionu”, dodaje se u saopćenju.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova Rusije, SAD-a, Saudijske Arabije i Turske 23. septembra u Beču, posvećenog rješavanju krize u Siriji, Lavrov je istakao da je neophodno proširiti krug država učesnica i kao kandidate za sastanak u Beču naveo Iran i Egipat, prenio je TASS.

Izvor: Agencije