Lijanoviću i saradnicima određen pritvor

Tužioci navode da je Ivanković Lijanović organizirao udruženje koje je uvjetovalo isplatu pomoći poljoprivrednicima (Anadolija)

Kantonalni sud Tuzla odredio je jednomjesečni pritvor za Jerka Ivankovića Lijanovića (46) iz Širokog Brijega, Suada Čamdžića (42) iz Kladnja, Edina Ajanovića (43) iz Čelića i Mersada Šerifovića (43) iz Tuzle zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, javili su bosanskohercegovački mediji.

Tuzlansko Kantonalno tužilaštvo ranije je saopćilo da postoji sumnja da je Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH (FBiH), zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlaštenja, te postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i drugi njemu odani ljudi iz Narodne stranke “Radom za boljitak”, prenijela je agencija Srna.

Članovi udruženja su, prema navodima Tužilaštva, organizirani kako bi uvjetovali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i FBiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici poticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih poticaja u gotovini, kao i da im sugeriraju načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Isplata poticaja

Riječ je o isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u periodu od 2011. do 2013. godine, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavca iz FBiH, ta za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uvjetovanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih sredstava u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od 760.000 KM (blizu 380 hiljada eura), te su pokušavali da uvjetuju poljoprivrednike i za veći iznos novca što pojedinci nisu pristali, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo.

Kantonalno tužilaštvo je u saradnji sa pripadnicima Federalne uprave policije, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo pretrese na većem broju lokacija, kada su osumnjičeni i uhapšeni.

Izvor: Agencije