Kakanj: Naređena evakuacija iz svih ugroženih kuća

Stanje dviju djevojčica koje su u nedjelju navečer povrijeđene u klizištu pokrenutom u naselju Bare kod bosanskohercegovačkog grada Kakanj je stabilno, ali se i dalje nalaze na liječenju u bolnici u ovom gradu, potvrdila je za agenciju Anadolija Aida Buro, glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica.

Prema njenim riječima, sinoć su u Odjel urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica primljena tri pacijenta iz Kaknja.

“Kod pacijentice 2005. godište konstantovana je povreda lijeve potkoljenice, u stabilnom je stanju, bez značajnih povreda i na opservaciji. Kod pacijentice P. M. (1995) konstantovana je povreda donjih ekstremiteta i stanje pacijentice je stabilno”, kazala je Buro.

Pojasnila je da je pacijentica S. M. (1969) imala prikliještene obje noge.

“Zbog mogućih posljedica pritiska i povrede mišića donjih ekstremiteta i mogućeg pogoršanja općeg stanja, pacijentica je primljena u jedinicu intenzivnog liječenja”, rekla je Buro.

Zbog aktiviranja velikog klizišta, Općinski štab civilne zaštite Kakanj proglasio je stanje prirodne nesreće na ograničenom području.

Provalija od 50 metara

Od posljedica pokretanja klizišta u nedjelju oko 20:30 sati došlo je do zatrpavanja stambenih objekata u dijelu naselja Bare, gdje je smrtno nastradala Semira Kovačević, rođena 1976. godine, dok su tri osobe povrijeđene.

Prema prvim službenim informacijama, prilikom pokretanja klizišta, u ulici Prvog maja, dugačkog oko 150 metara i 500 metara širine, došlo je do rušenja i zatrpavanja tri stambena objekta.

Tom prilikom bile su ugrožene 23 osobe, od koji se njih 19 uspjelo na vrijeme izvući iz objekata, dok su dvije žene i dvije djevojčice ostale zarobljene pod ruševinama.

U akciju spašavanja kakanjskim vatrogascima je pomogla grupa čete za spašavanje Rudnika mrkog uglja Kakanj.

Oni su brzom zajedničkom akcijom uspjeli izvući tri preživjele osoba, kojima je zatim pružena pomoć u Domu zdravlja Kakanj.

Preminula Semira Kovačević je zadobila teške tjelesne povrede i ona je podlegla prije nego su spasioci pristigli do nje.

Nakon pokretanja klizišta, pojavila je provalija duboka oko 50 metara, a radi se o lokalitetu “Kamare”, u dijelu naselja Bare koje je ugrozila takozvana “rudnička jalovina”, koja je na ovom mjestu odlagana prije pedesetak godina.

Za 19 članova ugroženih porodica, kojima je u tri uništene barake ostala sva imovina, odmah je bio osiguran prinudni smještaj u obližnjoj osnovnoj školi, ali su sve prihvaćene od rodbine i prijatelja, gdje su našle privremenu zaštitu.

“Za sve njih ćemo obezbjediti smještaj na način da ćemo plaćati kiriju”, potvrdio je Nurudin Hrusto iz Civilne zaštite Kakanj.

To znači da će porodice biti smještene u privatne stanove, jer zbog niskih temperatura kolektivni smještaj nije uslovan.

Hrusto nije mogao govoriti o tome šta je pokrenulo klizište, samo je rekao kako se radilo o starim objektima smještenim uz odlagalište materijala iz rudnika.

“Za nas manje je važno imaju li ili nemaju li građevinsku dozvolu ti objekti. Nama je važno spasiti ljudske živote koliko se može”, potvrdio je Hrusto.

Naređena evakuacija

Al Jazeerin reporter Boris Gagić javlja kako je za 75 mještana naselja Bare izrađena tzv. socijalna karta i oni će primati svu neophodnu pomoć, ali da da noć neće dočekati u svojim ugroženim kućama.

“Ako ne mogu biti kod rodbine, mogu unajmiti stan i lokalna zajednica plaćaće im privremeni smještaj. Potvrđeno je kako je 10 kuća potpuno uništeno, a 17 kuća nije sigurno i u njima se ne može živjeti”, javlja Gagić.

Načelnik kakanjske općine Nermin Mandra naveo je kako je za 16 porodica već uplaćena jednokratnu pomoć, te najavio kako će lokalne vlasti plaćati zakup dok ne nađu trajno rješenje za smještaj ugroženih.

“Po prvim procjenama teško je očekivati da će se građani moći vratiti u ove kuće. Dvije ekipe geologa izašle na teren i obje se složile da stanovnici ne smiju ostati večeras u kućama koje graniče sa kućama koje su sinoć pogođene klizištem. Općinski štab Civilne zaštite izdao je naredbu da se stanovništvo iz preostalih šest kuća večeras evakuiše”, potvrdio je Mandra.

Nadljudski napori

Galama, vrištanje i huk riječi su kojim stanovnici kakanjskog naselja Bare opisuju nesreću koja ih je u nedjelju navečer zadesila.

Stanovnik tog naselja Šemsija Šemić za agenciju Fena kaže da su svi stanovnici Bara pritekli u pomoć.

Istakao je da su iznenađeni događajem s obzirom da ništa nije ukazivalo na to, dodavši kako je i ranije “bilo klizišta, ali tamo dalje, na njivama udaljenim od kuća i objekata”.

Naveo je da su nadljudskim naporima sinoć pritekli u pomoć u spašavanju unesrećenima uprkos velikoj hladnoći, ali i pored toga jedna osoba nije spašena.

Mještani još uvijek pomažu osobama koje su evakuirane, a čije kuće nisu zatrpane, da iznesu hranu, odjeću te spase preživjele domaće životinje.

Više od stotinu osoba iz dvadesetak okolnih domaćinstava je izmješteno.

Kućama koje su zatrpane zabranjen je prilaz, a prema tvrdnjama policije, sljedeći uviđaj vršit će organi na federalnom nivou. 

Izvor: Al Jazeera i agencije