Predsjednički ured seli s Pantovčaka

Kolinda Grabar Kitarović više je puta izjavila da namjerava preseliti Ured u Visoku ulicu (Marko Lukuni? / Pixsell)

Na današnjoj sjednici Vlade Hrvatske, između ostaloga, našla se odluka kojom rezidenciju u Visokoj ulici, za koju je do sada bio nadležan Državni ured za upravljanje državnom imovinom, daje na upravljanje Uredu predsjednika, sukladno najavama izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da Pantovčak želi zamijeniti rezidencijom u Visokoj.

Riječ je o izmjeni i dopuni Odluke o davanju određenih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima je do sada upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu predsjednika RH i Uredu za državni imovinu, kojom je omogućeno preseljenje novoizabranoj predsjednici Hrvatske s Pantovčaka u Visoku ulicu.

Najavljivala odlazak s Pantovčaka

Kolinda Grabar Kitarović više je puta najavila da će zbog visokih troškova inzistirati na smanjenju zaposlenih i preseljenju Ureda predsjednika iz službene rezidencije predsjednika Republike Hrvatske na Pantovčaku u Visoku ulicu.

Nedavno je, upitana o njezinu planu preseljenja Ureda predsjednice Republike s Pantovčaka u Visoku ulicu, odgovorila kako to ne ovisi samo o njoj nego i o Vladi.

“Nema nikakvih razloga zašto Ured predsjednice ne bi bio u Visokoj ulici. U blizini na Markovu trgu su Ured premijera, Vlada i Hrvatski sabor i ne vidim u čemu je tu velika razlika što se tiče sigurnosnih uvjeta. Više nismo u ratu da bismo morali imati (predsjedničku) rezidenciju na Pantovčaku”, kazala je.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uoči sjednice Vlade je izjavila kako bi za preseljenje predsjedničkog ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu na Gornjem gradu trajalo najmanje osam mjeseci. 

Istaknula je kako je riječ o zgradi za čije bi preuređenje trebalo ishoditi dozvolu Konzervatorskog zavoda, budući da je ta zgrada zaštićeni spomenik kulture.

Problematičan aspekt sigurnosti

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je izjavio kako je zgrada u Visokoj ulici već u posjedu Vlade, kako je za taj prostor već napravljena sigurnosna procjena i kako će sve potrebne dodatne procjene, ukoliko to bude potrebno, napraviti Sigurnosno obavještajna agencija (SOA).

Kolinda Grabar Kitarović je i u predizbornoj kampanji i nakon što je izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske govorila da namjerava preseliti Ured u Visoku.

Ubrzo nakon izbora u medijskim istupima je dio struke iznio mišljenje da sa sigurnosnog aspekta nije riječ o pogodnoj Lokaciji za Ured predsjednika države jer je pristup Uredu prostorno otežan te se radi o slijepoj ulici, a pojavilo se i pitanje preuređenja, odnosno adaptacije tog prostora u predsjednički Ured.

Konačna odluka o preseljenju Ureda predsjednice Hrvatske na novu lokaciju će biti donesena nakon što se obave sve potrebne institucionalne procjene.

Izvor: Al Jazeera i agencije