Kasni formiranje Doma naroda Parlamenta BiH

Nastavak započete konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održan u narednih 15 dana, u terminu koji će usaglasiti predsjedavajući klubova delegata, zajedno s privremenim predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine, javlja agencija Anadolija.

Dom naroda je na zasjedanju u četvrtak usvojio zaključak koji je predložio predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac, a kojim se, zbog dodatnih konsultacija, privremeno prekida rad konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine.

Iz Kluba bošnjačkog naroda zatražili su dodatno vrijeme za konsultacije o pitanju ko će biti novi predsjedavajući Doma naroda.

Na tu poziciju bi u ovom sazivu trebao biti imenovan predstavnik srpskog ili hrvatskog naroda.

Sedmi saziv

“Međutim, u političkom smislu, sve je povezano u Bosni i Hercegovini, povezan je i izbor vlada entiteta, izbor vlade [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine, izbor Vijeća ministara, izbor rukovodstava, Doma naroda… U političkom smislu, postoji povezanost svega toga, u ustavno-pravnom ne postoji, i vjerojatno je to razlog što su potrebne dodatne konsultacije”, kazao je Genjac.

U Sarajevu je u četvrtak počela konstituirajuća sjednica sedmog saziva Doma naroda Parlamentarne skupštine, koji će funkciju vršiti u mandatnom periodu do 2018. godine.

Prije početka sjednice je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić uručio je uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine.

Iz Federacija Bosne i Hercegovine mandati su dodijeljeni delegatima iz bošnjačkog naroda – Halidu Genjcu, Seadu Kadiću, Sifetu Podžiću, Fahrudinu Radončiću i Sakibu Softiću, kao i delegatima iz hrvatskog naroda – Bariši Čolaku, Zdenki Džambas, Mariju Karamatiću, Martinu Ragužu i Ljilji Zovko.

Iz bh. entiteta Republika Srpska mandati su dodijeljeni delegatima iz srpskog naroda – Darku Babalju, Sredoju Noviću, Nebojši Radmanoviću, Dragutinu Rodiću i Ognjenu Tadiću.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine preuzeli su dužnost davanjem i potpisivanjem svečane izjave.

Nović privremeni predsjedavajući

Na konstituirajućoj sjednici osnovana su tri kluba delegata konstitutivnih naroda i imenovana njihova rukovodstva.

Funkciju predsjedavajućeg Kluba delegata bošnjačkog naroda u predstojećem sazivu obavljat će Genjac, a njegov zamjenik je Podžić.

Za predsjedavajuću Kluba delegata hrvatskog naroda izabrana je Zovko, a za njenu zamjenicu Džambas, dok je za predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda izabran Nović, a za njegovog zamjenika Rodić.

U skladu s odredbama Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine, konstituirajućom sjednicom, u svojstvu privremenog predsjedavajućeg, kao najstariji izabrani delegat, predsjedava Sredoje Nović.

Izvor: Al Jazeera i agencije