Povučena potjernica za Glavašem

Branimir Glavaš je 20. januara pušten na slobodu iz mostarskog zatvora (EPA)
Branimir Glavaš je 20. januara pušten na slobodu iz mostarskog zatvora (EPA)

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo je tjeralicu za Branimirom Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor, uz pojašnjenje da je rješenje kojim je “pritvoren” po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

“Vijeće smatra da je rješenje o pritvoru prestalo biti egzistentno čim je Glavaš stupio na izvršenje kazne. Kako je rješenje o pritvoru prestalo važiti po sili zakona, nema ni razloga za raspisivanjem tjeralice”, potvrdio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je riječ o rješenju na koje žalba nije dopuštena.

Novu tjeralicu za Glavašem zagrebački je sud raspisao 16. siječnja, nakon što mu je Ustavni sud Hrvatske ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina, temeljem koje je, zbog ratnog zločina, služio kaznu u Bosni i Hercegovini.

Kada je 20. siječnja pušten iz mostarskog zatvora, Glavaš je kazao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda ako ga iz te institucije pozovu na obnovljeni drugostupanjski postupak.

 

Na pitanje o tjeralici koju je za njim raspisao zagrebački sud, s obzirom da je sada na snazi nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, Glavaš je rekao da se radi o pitanju tehničke naravi te da su njegovi odvjetnici zatražili od Vrhovnog suda da se ona povuče.

U žalbi koju je poslao dan prije puštanja iz zatvora, Glavaš je podsjetio da privremeno oduzimanje slobode ne može trajati dulje od četiri godine te da je “odavno proteklo vrijeme u kojem je pritvor, ili istražni zatvor, bilo moguće produljiti ili dalje održati”.

“Vrijeme koje sam proveo na izdržavanju kazne ima se smatrati jednakim vremenu provedenom u pritvoru”, naveo je Glavaš u žalbi.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. i 1992. godine i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak.

Ustavni sud je zaključio da je Glavaševa žalba na presudu za ratne zločine djelomično osnovana i naložio Vrhovnom sudu da preispita jesu li u postupku protiv Glavaša povrijeđene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Glavaša je Županijski sud u Zagrebu proglasio krivim za ubojstvo najmanje 10 srpskih civila na obali Drave.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO