Nasilni protest u Prištini: Desetine povrijeđenih

Protest koji je počeo oko podneva u centru Prištine prekinut je nakon što je došlo do sukoba policije i prve linije demonstranata, uz željeznu ogradu koju je policija postavila jutros.

“U sukobima je povrijeđeno 72 policajaca i više desetina učesnika protesta. U policijsku stanicu sprovedeno je 160 demonstranata. Policija je koristila i gumene metke, a 26 građana zatražilo je pomoć u bolnici”, javio je Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Učesnika protesta više nema na ulicama Prištine, javlja Ahmetaj, a policija je “situaciju stavila pod kontrolu”.

Demonstranti zahtijevaju ostavku ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, a dodatni povod za protest bila je i vladina odluka da iz skupštinske procedure povuče zakon kojim bi se omogućilo da Trepča postane javno preduzeće u vlasništvu Vlade.

Kosovska policija je koristila suzavac i vodeni top, kako bi rastjerala demonstranate, koji su pokušali probiti policijski kordon.

“Šta znači kada premijer u svom uredu ima ministra koji svoje građane i sunarodnjake naziva divljacima? Šta znači kada premijer dozvoli dva zakona u skupštini potpuno u suprotnosti sa našim interesima? Odbacuje dobar zakon jer je tako tražio Beograd i donese onaj koji je loš, također po željama Beograda”, upozorila je Valdete Bajrami iz stranke Nisma.

Policija primorana na intervenciju

Kosovska policija je potvrdila kako je situacija eskalirala zbog konstantnog nasilnog ponašanja grupe demonstranata i neprekidnog bacanja teških predmeta, kamenica, kocki, molotovljevih koktela i paljenja kontejnera za smeće, pa je policija bila primorana da interveniše kako bi stavila situaciju pod kontrolu.

Oko 15 sati pripadnici policije su priveli i predsjednika opštine Priština, Shpenda Ahmetija, koji je bio među demonstrantima.

Lišen je slobode u blizini Nacionalnog pozorišta i sproveden do policijske stanice, ali je nakon 15 minuta oslobođen.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je upozorila kako su “haotične scene i nasilje na ulicama Prištine, potpuno neprihatljive” te je pozvala na mir i ponovno uspostavljanje reda na ulicama i trgovima glavnog grada.

“Pozivam demonstrante, koji su ostali na ulicama grada Prištine, da se raziđu na miran način i ne nastavljaju sa sukobima s kosovskom policijom, institucijom odgovornom za očuvanje reda i zakona i za obezbjeđivanje svakog građanina zemlje. To je naša policija”, poručila je Jahjaga.

Pozvala je i sve političke lidere i stranke na Kosovu, uključujući i poziciju i opoziciju, da ponovo počnu međusobni dijalog i pronađu zajednički jezik za rješenje otvorenih problema te prekinu “ciklus nasilja na ulicama”.

Vladin apel

I Vlada Kosova je ranije poručila kako poštuje pravo na protest, ali “ne toleriše dešavanja koja ugrožavaju zemlju, institucije, javnu i privatnu imovinu”.

Po njima, “neprihvatljiv je jezik prijetnje koji je korišten tokom protesta”.

Vlada osuđuje i nasilje demonstranata nad policijom Kosova te izražava posvećenost za punom saradnjom sa svim političkim subjektima, civilnim društvom i ostalim interesnim grupama, kako bi se svi zahtjevi građana adresirali zakonskim putem.

“Sve političke stranke su prihvatile rezultate izbora tako da one treba da poštuju glasove građana, a ne da pokušaju nasilno da preuzmu vlast jer vidi se da je sve ostalo samo predtekst. Istina je da smo danas imali nasilje. Danas su napadnute institucije Republike Kosova, napadnuta je kosovska policija koja je veoma važna institucija”, poručio je premijer Isa Mustafa.

Na novom protestu prethodno se okupilo više hiljada građana u organizaciji opozicijskog Pokreta “Samoopredjeljenje” sa istim zahtjevom kao i na subotnjem protestu, a to je smjena ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i zaštita kombinata Trepča.

Ministar Jablanović je nedavno divljacima nazvao osobe koje su dan uoči pravoslavnog Božića blokirale ulaz u crkvu u Đakovici, želeći spriječiti posjetu raseljenih Srba.

Majke nestalih i OVK ne protestiraju

Protest su ponovno podržale opozicijske partije Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja.

Udruženje majki nestalih lica iz Đakovice “Poziv majki”, koje je u subotu zajedno sa “Samoopredjeljenjem” bilo organizator protesta, odlučilo je da danas ne bude dio protesta.

I udruženja proizašla iz Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nisu učestvovala na današnjem protestu. Kao razlog naveli su da “ne žele biti sluge političkih partija radi ostvarivanja njihovih ciljeva”.

U sukobu policije i demonstranata na protestu u subotu povrijeđeno je 19 policajaca i četiri civila. Povrede su bile od kamenica koje su bacali demonstranti. Istovremeno su 22 nasilna demonstranta privedena u stanicu policije.

Policija Kosova je u subotu bila primorana da intervenira i rastjera nasilne demonstrante, koji su više od pola sata gađali kamenicama zgradu policije i pritom je na zgradi Vlade polupano mnogo prozora.

Do eskalacije situacije je došlo pred kraj protesta, kada je veća grupa demonstranata kamenicama počela gađati u pravcu zgrade Vlade.

Izvor: Al Jazeera i agencije