Priština: Policija suzavcem rastjerala demonstrante

Policija je večeras suzavcem rastjerala nekoliko stotina demonstranata koji su bacali kamenje na zgradu Vlade Kosova u Prištini.

Dvadeset dvije osobe su uhapšene, a 19 policajaca je povrijeđeno.

Do policijske intervencije je došlo sat vremena od izbijanja incidenta, javio je reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

To se dogodilo nakon protesta koji je organizovao opozicioni pokret Samoopredjeljenje i udruženje majki nestalih osoba tokom rata na Kosovu.

Hiljade demonstranata tražile su da Aleksandar Jablanović bude smijenjen s funkcije ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Demonstranti su zahtijevali i da kombinat Trepča bude proglašen “javnim dobrom Kosova”.

Grupa aktivista je bacila kamenice na zgradu Vlade Kosova, polomivši nekoliko stakala. 

Za vrijeme tog protesta napadnuta su dva novinara Radio Televizije Kosovo 2 na srpskom jeziku i snimatelj Radio televizije Srbije. 

Ministrova izjava 

Ministar Jablanović je nedavno divljacima nazvao osobe koje su dan uoči pravoslavnog Božića blokirale ulaz u crkvu u Đakovici želeći spriječiti posjetu raseljenih Srba.

Na današnje demonstracije su došli Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj, Jakup Krasniqi, donedavni predsjednik kosovskog Parlamenta i kompletno rukovodstvo albanskog pokreta “Samoopredeljenje” predvođeno Albinom Kurtijem.

“Ovaj protest bio je među najvećim koji je održan na Kosovu zadnjih godina. Nekoliko hiljada građana Kosova odazvalo se pozivu pokreta ‘Samoopredeljenje’ i majki nestalih osoba. Više od hiljadu aktivista pokreta ‘Samoopredeljenje’ se brinulo da protest prođe bez problema”, javio je reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

U obraćanju prisutnima, Kurti je rekao da Vladi Kosova daje rok od 48 sati da razriješi ministra Jablanovića. U protivnom, protesti će se nastaviti.

‘Odbrojani dani’

Kurti je u obraćanju okupljenima rekao da Vlada nije dobro postupila sa rudarima i studentima, dodajući da su toj instituciji “odbrojani dani”.

Demonstranti su nezadovoljni zbog neusvajanja zakona o kombinatu Trepča, kojim bi taj kompleks rudnika olova i cinka postao javno preduzeće u vlasništvu Vlade Kosova. 

“Okupili smo se kako bismo zaštitili Trepču, jer Trepča pripada nama, a ne Srbiji. Ako dođe do stečaja Trepče, urušit će se ekonomija Kosova”, kazao je Kurti.

“Država Kosovo je u službi bandi”, kazao je on.

Demonstracije na Kosovu traju već dvije sedmice.

Do sada su protesti održani u mnogim gradovima, od kojih najveći u Đakovici – procjenjuje se da je na ulice izašlo blizu 10.000 ljudi.  

Izvor: Al Jazeera i agencije