Hrvatski sabor fiksirao švicarski franak

Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o potrošačkom kreditiranju, kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna na najdulje godinu dana, a prihvaćen je i Vladin amandman prema kojem će se to odnositi na sve potrošačke kredite u francima, neovisno o iznosu i vrsti.

Zakon je prihvaćen s 85 glasova “za”, jednim “protiv” i jednim “suzdržanim”, a u glasanju nisu sudjelovali zastupnici Hrvatske demokratske zajednice.

Predsjednik Sabora Josip Leko odbio je HDZ-ov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i Hrvatsku narodnu banku obveže da u roku 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za “švicarce”, ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Vlada je ranije svoj prijedlog obrazložila time da je riječ o privremenoj mjeri, kojom Vlada zatvara nervozu, strah i nesigurnost kod slabijeg u ugovornom odnosu, a to su korisnici kredita u švicarskim francima.

Prema procjenama Vlade, trošak bi, ostane li zakon na snazi godinu dana, iznosio 400 milijuna kuna (52 milijuna eura), a snosile bi ga financijske institucije.

Na primjedbe o mogućoj ustavnoj tužbi protiv predloženog rješenja, Vlada je odgovorila da je zakon nužno retroaktivno primijeniti na već sklopljene ugovore kako bi se zaštitilo ustavno pravo građana na socijalno blagostanje i zaštitila njihova egzistencija nakon valutnog udara koji je prouzročila odluka švicarskog regulatora o odmrzavanju tečaja franka.

Udruga Franak s guvernerom

Predstavnici Udruge Franak u međuvremenu su se sastali s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem te izrazili zadovoljstvo susretom, jer im je ponuđena stručna pomoć koju su prihvatili.

O eventualnom prosvjedu, koji su najavili, odlučit će šire članstvo Udruge, potvrdila je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

Na pitanje što je s njihovih pet zahtjeva za dugoročno rješavanje problema korisnika stambenih kredita vezanih uz švicarski franak, Lucić je kazala kako su na njih dobili pisane odgovore, proučit će ih i onda izaći s priopćenjem.

Kada je riječ o prosvjedima, njih će prijaviti, ali još nisu definirali datum.

“Ostavit ćemo to kao otvorenu opciju, jer ovo se mora riješiti, ne može se više dalje tako. Tečaj je nestabilan i tko zna što se može dogoditi, da se opet odugovlači godinu dana da se ništa ne riješi, nema smisla”, kazala je Lucić.

Napominje kako su sada bitni postupci Vlade, da se vidi rade li na rješenju problema.

“Ako ne bude nikakve aktivnosti, očito da nema ni političke volje da se to riješi”, istaknula je.

Na upit kako komentira opciju pregovaranja postojećih kredita uz mogućnost najma stana, Lucić je rekla kako će stav o tome donijeti kada budu poznati svi detalji vezani uz tu opciju.

Izvor: Agencije