Pionirska nema dozvolu za prodaju životinja

Jeleni lopatari, navode iz Uprave, mogu povrijediti ljude i uzrokovati materijalnu štetu drugim osobama (Al Jazeera)

Zoološki vrt „Pionirska dolina“ u Sarajevu ranije ovog mjeseca objavio je aukcijsku prodaju 24 životinje, što je izazvalo žestoke reakcije boraca za zaštitu životinja, a danas se uključila i Uprava za inspekcijske poslove bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo koja je istakla da Uprava zoološkog vrta nema dozvolu za ovakvu prodaju životinja.

Agencija Fena prenosi kako iz Uprave za inspekcijske poslove KS navode kako objavljivanje vijesti o prodaji divljih životinja iz Zoološkog vrta Pionirska dolina može dezinformirati javnost i dovesti u zabludu potencijalne kupce koji misle da mogu kupiti divlje životinje na tako bizaran način.

Pojašnjavaju kako je prodaja divljih životinja iz „Pionirske doline“ jedino moguća drugom registriranom zoološkom vrtu.

Bez odobrenja

„Eventualna prodaja životinja drugim subjektima može se vršiti jedino uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (bh. entiteta) FBiH i Veterinarske inspekcije, a što je i propisano Pravilnikom o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova“, stoji u današnjem saopćenju.

„Zoološki vrt ‘Pionirska dolina’ nema prethodno odobrenje nadležnih organa za prodaju divljih životinja, te pozivamo potencijalne kupce da ne kupuju divlje životinje i ne nasjedaju na ovakve ponude za prodaju.“

Iz Uprave upozoravaju građane da divlje životinje iz „Pionirske doline“ za koje je objavljen oglas za prodaju, zahtijevaju posebne uslove smještaja, osiguranja i veterinarske zaštite, a jeleni lopatari, navode, mogu povrijediti ljude i uzrokovati materijalnu štetu drugim osobama.

Oštre reakcije

Prodaja je održana 16. januara, a ranije su borci za zaštitu životinja oštro reagirali, kazavši kako je aukcija nelegalna. Uprava Zoo centra ih je demantirala, a aukciju pravda stvaranjem prostora i uvjeta za kupovinu novih, egzotičnijih vrsta.

„Direktna prodaja koja je objavljena od strane KJKP Park ne propisuje ono što je najbitnije za direktnu prodaju, a to su uvjeti koja lica – koja žele da kupe te životinje moraju da ispunjavaju da bi zaista njih i kupili“, kazala je Dalida Kozlić iz Organizacije za pravnu zaštitu životinja.

Pored četiri lame, na aukciji će se naći jedno škotsko govedo, tri labuda, dva ponija i 14 jelena lopatara.

Uvjeta nije bilo, ali budući kupci trebali su se izjavom obavezati da će osigurati adekvatne uvjete svojim novim ljubimcima.

Tri labuda za 750 eura

Četiri lame prodate su za 5.000 KM (2.500 eura), cijena po kojoj je prodano sedam jelena lopatara je 700 KM (350 eura) po jelenu, a jedan jelen je prodat za 800 KM (400 eura). Za tri labuda izdvojeno je 1.500 KM (750 eura).

Prvobitna ponuđena cijena za škotsko govedo je bila niža od one za koju su iz „Pionirske“ željeli prodati ovu životinju, ali je na kraju dogovoreno da bude prodano za 1.200 KM  (600 eura). I za dva ponija je ponuđena niža cijena od tržišne, pa oni ostaju u sarajevskom zoo vrtu.

Životinje bi trebale biti isporučene novim vlasnicima po završetku obrade dokumentacije, a to bi moglo potrajati mjesec dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije