Stanovnici Maglaja strahuju od novih poplava

Vodostaji rijeka u Bosni i Hercegovini su u padu, a u blagom porastu je jedino rijeka Sava.

Najkritičnije je bilo u Kantonu Sarajevo, gdje je u protekla dva dana poplavljeno 140 kuća.

Pripadnici civilne zaštite su tokom noći evakuirali još pet ljudi, a stanovništvu poplavljenih općina se savjetuje da ne koriste vodu iz gradskog vodovoda ili da je prije upotrebe obavezno prokuhaju.

Sada se voda povlači i sve ceste su prohodne.

Životi nisu ugroženi

U Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu pokrenuto je nekoliko klizišta, ali kuće i ljudski životi nisu ugroženi, kažu u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Bosne opada i kod Maglaja.

Ta općina bila je među najteže pogođenim u prošlogodišnjim poplavama.

Šteta je tada procijenjena na više od 80 miliona eura, a ni danas mjere odbrane od poplava u Maglaju gotovo ne postoje.

Novi rast nivoa reke Bosne preplašio je stanovnike Maglaja, a posljedice prošlogodišnjih poplava još su vidljive.

Više od 1.600 objekata bilo je pod vodom, a u kući Ismeta Palate nivo vode bio je viši od dva metra. Uništila mu je namještaj i svu imovinu, a uspio je da sačuva samo goli život, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

„Ja sam preživio na tavanu tri, četiri dana, bez vode, bez ičega. Pobjegao samo da me voda ne uguši. Pedeset, šezdeset godina što sam stvarao, to je za jednu ili dvije noći otišlo u propast.

Stari strahovi

Kuću je uspio djelimično da obnovi tek poslije osam mjeseci i to zahvaljujući pomoći Evropske unije.

Kada je jučer voda počela da raste, vratili su se stari strahovi.

„Čovjek je nemoćan. To je viša sila. Ja mogu samo čekati i uzdati se u Boga i moliti se samo da mene zaobiđe“, kazao je Palata.

„Kada je 14. maja voda poplavila Maglaj, dostigla je rekordan nivo od 869 centimetara. Zbog toga sada stanovnici Maglaja svaku najavu kišnog vremena dočekuju sa zebnjom. Mnogi od njih obilaze obalu. Ne veruju u brzu reakciju opštine, pošto je ona, kažu, izostala i prošle godine“, izvijestila je Krstin.

 „Plašimo se, jer ono sto je voda uradila u ovom gradu, ne povratilo se. Pojedincima je dobro došla. Neki nisu imali nikad ništa, pa su sad dobili, al je meni žao onih koji su bili prizemno i koje je trebalo riješiti. Ova zima je srećom topla, pa se može prezimiti“, istakao je stanovnik Maglaja Asim Musaefendić.

Pokrenuto klizište

Ponovo je pokrenuto i klizište na lokalitetu Sedra, ali nije ugrozilo kuće.

Šef Službe civilne zaštite kaže da pažljivo prate prognozu i vodostaje, a ako nivo rijeke opet počne da raste, neće moći mnogo da učine.

„Trenutno, pošto nemamo nikakvog sistema odbrane od poplava kada je u pitanju Bosna, ne ponovilo se“, rekao je Anto Maglica iz Službe civilne zaštite Maglaja.

Zaštitnih nasipa nema, a na ekspertima je da procijene mogu li se i gdje graditi.

Osim toga, Bosna je na mnogim mjestima zatrpala svoje korito, pa sada lakše može da se izlije.

Za čišćenje u Maglaju nemaju sredstava, a to se, kažu u opštini, mora rješavati na višim nivoima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kiše, topljenje snijega i podzemne vode uzrokovale su nove poplave na području Općine Ilidža u Sarajevu. U nekoliko naselja u toj općini ugroženo je blizu 150 objekata. Operativni centri Civilne zaštite u toku noći su evakuirali ugrožene mještane naselja Gladno polje. Kiša je prestala padati ali se voda još ne povlači u korita.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO